Helaas zitten we in de situatie dat er (nog steeds) veel van uw medewerkers vanuit huis moeten werken. Ook thuis is het belangrijk dat u veilig werkt. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om kabels en snoeren. Risico’s, zoals kortsluiting wilt u immers voorkomen. Zorg daarom dat uw netwerkbekabeling goed is geïnstalleerd. Daarnaast zit u thuis niet te wachten op netwerkproblemen met de wifi. Hapert de wifi, heeft u slecht bereik, of is het internet via de wifi gewoon traag? Wij zetten de meest voorkomende problemen voor u op een rij en vertellen graag hoe u deze kunt voorkomen.
Slecht wifi signaal
Het meest voorkomende probleem is toch wel een slecht of wegvallend wifi signaal. Dit komt vaak doordat de standaard wifi modem/ router een te zwak zendvermogen heeft en wifi in de meeste routers een extraatje is. Vaak wordt deze ook nog eens in de meterkast geplaatst waar extra omgevingsfactoren het signaal nog verder afzwakken. De beste oplossing is om de router centraal buiten de meterkast te plaatsen of een wifi access point te gebruiken en deze in een zo open mogelijk ruimte te plaatsen.
Authenticatieprobleem
Geeft de laptop, tablet of smartphone een authenticatie probleem? Dat kan aan de instellingen van de beveiliging van de router liggen. Probeer bijvoorbeeld WPA2 met AES. Werkt dat niet? Probeer dan eens WPA in plaats van WPA2. Er zal zeker een beveiligingsinstelling bij zitten waarmee het Android toestel of iPhone wel verbinding kan maken met de wifi. De aanbeveling is wel om waar mogelijk altijd WPA2 met AES te gebruiken. Andere methodes zijn vaak oud en achterhaald en kunnen ook verschillende veiligheid issues met zich meebrengen. WPA PSK EAS kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij VOIP-clients.
Te veel gebruikers op een access point
Indien er te veel gebruikers op een access point zitten, zal het netwerk erg traag zijn. Hoeveel gebruikers of apparaten er op een access-point kunnen is geen vast gegeven. Dat hangt af van het soort apparaat, de bandbreedte, de kanaalbreedte (2.4 GHz of 5 GHz) en de hoeveelheid apparaten. De oplossing? Installeer meerdere access-points.
De wifi dekking fluctueert
De dekking is erg afhankelijk van waar u zich bevindt in huis. Dat heeft te maken met de materialen die in de woning zijn gebruikt, zoals glas, beton, metaal of water. Maar ook als u zich bevindt in de buurt van storende apparaten, zoals een magnetron, alarmdetectoren of tl-balken. Een oplossing hiervoor is om de router in te stellen op 5 GHz. Hierdoor wordt het bereik weliswaar minder, maar dat is weer op te lossen met voldoende access-points.
Blijven de problemen thuis aanhouden? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw wifi provider.
Weer naar kantoor
Hopelijk kunnen we snel de thuiswerkplek inruilen voor de vertrouwde werkplek op kantoor. Ook hier kunt u kampen met slecht werkende of trage wifi. Voorkom deze problemen en frustraties vóórdat uw medewerkers weer naar kantoor komen met het uitvoeren van een wifi site survey en/of wifi health check.
Wifi site survey
Met het uitvoeren van een wifi site survey op uw locatie krijgt u gedetailleerde informatie over hoe u uw wifinetwerk optimaal kunt inrichten. Daarnaast geeft het u ook inzicht in de bereikbaarheid van de access points en mogelijke storende signalen en materialen die zich in en om uw pand kunnen bevinden. U krijgt met onze wifi site survey inzicht in benodigde dekking en capaciteit van het toekomstige wifinetwerk.
Wifi health check
Met de Optinet wifi health check heeft u een gestructureerd inzicht in de performance, betrouwbaarheid en efficiëntie van uw wifinetwerk. U kunt al op een laagdrempelige wijze en een klein budget via een simulatie de dekking van uw wifinetwerk in kaart laten brengen. Onze wifi technici kunnen eenmalig of op regelmatige basis de wifi health check voor u uitvoeren. Op deze wijze, bent u er zeker van dat de kwaliteit en stabiliteit van uw netwerkinfrastructuur optimaal is en blijft.
Wilt u graag weten wat de gezondheid van uw wifi- of datanetwerk is? Neem dan contact met ons op voor een op een oplossing op maat voor uw wensen en eisen.