Belangrijkste overwegingen voor slimme gebouwen

De drang om kantoorgebouwen ‘slimmer’ te laten worden, stelt IT- en facility managers voor verschillende uitdagingen om dat te bereiken. Dit blog gaat in op de belangrijkste drijfveren waarmee rekening moet worden gehouden bij het plannen van een Smart Building-netwerkinfrastructuur.

Alles komt samen op één IP-infrastructuur

Het zenuwstelsel van een Smart Building is in wezen een IT-netwerk. In het verleden had een traditionele netwerkinfrastructuur aan de ene kant een IT-afdeling die voor servers en computers zorgde en aan de andere kant een facilitair deel voor CCTV, sensoren, toegang en omgevingscontrolesystemen. Tegenwoordig zien we beide werelden samenkomen in één enkele IP-infrastructuur. Dit geconvergeerde netwerk moet een groeiend aantal verschillende systemen ondersteunen, elk met hun eigen bandbreedte en stroomvereisten.

4 drijfveren om een ​​Smart Building te exploiteren

Over het algemeen kunnen we de belangrijkste drijfveren om een ​​Smart Building te exploiteren onderverdelen in vier categorieën: Apparaten, Bandbreedte, WiFi en Stroom.

Apparaten

De grootste drijfveer is de enorme toename in aantal en type apparaten vanuit de operationele technologie kant van het bedrijf die in en rond een gebouw worden geïnstalleerd. Denk hierbij aan talloze sensoren, alarmen, activators, vochtigheids- en temperatuurregelaars voor gebouwbeheerssystemen en energie efficiëntie. Deze voegen veel meer apparaten, en daarmee andere toepassingen en complexiteit, toe aan het IT-netwerk.

Bandbreedte

Daarna volgt het aanpakken van de bandbreedtevereisten. De vraag naar bandbreedte neemt nog steeds toe. Waar in het verleden de meeste bandbreedtevereisten op werkplekniveau nodig waren om computers en telefoons te onderhouden, plaatsen we nu minder punten op de desktop. Wel hebben we meer punten nodig in het plafond om het grote aantal bandbreedtebehoeftige Wireless Access Points (WAP’s) te dekken.

WiFi

Er is een enorme toename van draadloos verbonden apparaten en veranderingen in WiFi-technologie. De draadloze datasnelheden zijn in de loop der jaren veranderd van een paar honderd megabits per seconde naar tientallen gigabits per seconde. Door deze verandering is het bereik dat WAP’s in een gebouw kunnen dekken verminderd. Als gevolg hiervan moeten er meer WAP’s worden geïnstalleerd om hetzelfde gebied te bestrijken en dezelfde hoeveelheid gegevens te leveren die deze apparaten met hogere bandbreedte nodig hebben. Draadloos kan het aantal patchkabels verminderen, maar met al deze WAP’s die stroom en dataverbinding nodig hebben, zal het snel behoorlijk druk worden in het plafond.

Stroom (Power over Ethernet)

De laatste drijfveer moeten alle bovengenoemde apparaten op de een of andere manier van stroom worden voorzien. In de afgelopen jaren zijn er verschillende Power over Ethernet (PoE) versies geweest die zijn gedefinieerd door de standaarden, waarbij elke opeenvolgende de hoeveelheid stroom die aan het eindapparaat kan worden geleverd toenam (bijv. van 12,95 W PoE Type 1 naar 71 W PoE++ Type 4).

Naast PoE heb je ook Single Pair Power over Ethernet (SPoE) . Hierbij loopt de stroom over een enkel koperpaar in plaats van alle 4 paren met PoE.

Het is belangrijk om de juiste koperkabel te kiezen in termen van kwaliteit en afscherming om het verwarmingseffect tegen te gaan, ongeacht of u kiest voor PoE of SPoE.

Dit zijn enkele van de belangrijkste drijfveren om te overwegen bij het omgaan met slimme gebouwen. Wij delen graag onze kennis en ervaring, voor meer details en andere drijfveren zoals bouwomstandigheden. Neem gerust contact met ons op.

Vragen?

Neem contact op met Pascal