Hoe de impact van high power PoE op bekabeling te beperken?

In eerdere blogberichten hebben we het belang van Power over Ethernet (PoE) voor intelligente gebouwen vastgesteld en uitgebreid op de 4 PoE-typen die zijn goedgekeurd door de internationale normen. Dit blog zal zich richten op de impact die High Power PoE heeft op datakabels en connectoren en hoe de negatieve effecten ervan kunnen worden verminderd.

Impact op connectiviteit

Connectiviteit, zoals een RJ45-connector of een patchkabelstekker, met stroomdoorlaat zal warmte afvoeren, maar niet oververhitten. Wat belangrijk is om te weten, is de schade die de contacten van een connector in de loop van de tijd kunnen oplopen tijdens het loskoppelen onder stroom. Als u de connector loskoppelt van de aansluiting, ontstaan ​​er vonken, die op hun beurt de beschermende goudlaag van het contact aantasten. Dit kan leiden tot een verhoogde demping en uiteindelijk tot het volledig mislukken van de verbinding.

Om dit verlies van verbinding of verhoogde demping te voorkomen, wordt aanbevolen om connectoren te kiezen waarvan het contactgebied gescheiden is van het ontkoppelingsgebied en een dikkere vergulde laag hebben.

Impact op kabels

Net als bij bandbreedte, zal de hoeveelheid stroom die door een twisted pair-kabel wordt gestuurd tijdens de reis naar het eindapparaat afnemen. Dit komt niet door de kabels. Het ‘vermogensverlies’ gaat niet verloren, het wordt omgezet in warmte door het Joule-effect. Hoe hoger het vermogen dat door de kabel wordt gestuurd, hoe groter de warmte die binnenin wordt gegenereerd. Tel daarbij op dat kabels meestal in bundels worden geïnstalleerd en je krijgt de kabels in het midden die meer opwarmen dan die dichter bij de randen.

De mate van temperatuurstijging in een kabel wordt bepaald door verschillende factoren:

 • Het type PoE: hoe hoger het type, hoe hoger de temperatuurstijging.
 • Het gebruikte kabeltype: afgeschermde kabels voeren de warmte beter af dan niet-afgeschermde kabels.
 • De DC-weerstand van het bekabelingskanaal: een Cat 6A-kabel heeft dikkere geleiders die een lagere geleiderweerstand bieden dan zijn Cat 5e-tegenhanger.
 • De bundelgrootte: hoe meer kabels in een bundel, hoe hoger de temperatuurstijging in het midden ervan.
 • De locatie van een kabel: kabels in gesloten trays zullen meer opwarmen dan die in open trays.
 • Gevlochten versus massieve draden: gevlochten kabel bestaat uit talrijke kleinere draden die een hogere DC-weerstand hebben in vergelijking met massieve draad.

Aanbevelingen voor ontwerp en implementatie

Om de impact die PoE met hoger vermogen kan hebben op een koperen bekabelingssysteem te beperken, hebben we een aantal aanbevelingen opgesteld:

 • Beperk de grootte van bundels tot 24 kabels. Voor hogere categorieën, zoals afgeschermde Cat.6A & Cat.7A, kunnen grotere bundels van 48 kabels worden ondergebracht.
 • In de kast stemt u de bundel kabels af op het aantal paneelpoorten – meestal 24.
 • Ga voor padsystemen voor open mandtrays over gesloten trays.
 • Kies voor afgeschermde kabel in plaats van niet-afgeschermde omdat de metaalfolie de warmte beter afvoert.
 • Kabel van hogere categorie zal minder opwarmen in vergelijking met kabel van lagere categorie.
 • Beperk bundels van gevlochten draad patchkabels tot 6.
 • Houd kabels waar mogelijk uit de buurt van warmtegenererende apparatuur.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Vragen?

Neem contact op met Pascal