Wat betekenen nieuwe WAP’s en netwerkapparaten voor het LAN?

Draadloze ontwikkelingen die van invloed zijn op LAN’s en FTTO

Voor kantoren en werkplekken is Wireless LAN een essentieel platform geworden voor het aanbieden van alle (cloudgebaseerde, realtime) services en functies die mensen verwachten. Wi-Fi 6, de nieuwste generatie Wi-Fi-technologie, is speciaal ontwikkeld voor drukke ruimtes. Het is ontworpen om te werken op 2,4 en 5 GHz en, met de nieuwste uitbreiding Wi-Fi 6E, ook op 6 GHz. De bandbreedte is toegenomen door hogere modulatiesnelheden (1024-QAM); wat een betere kwaliteit van het radiosignaal vereist. Dit is te bereiken door onder andere het bereik van radiocellen met zo’n 30% te verminderen. Dit houdt in dat er meer toegangspunten nodig zijn om hetzelfde gebied te bestrijken. De nieuwe generatie WiFi maakt het relatief eenvoudig om een bandbreedte van meer dan 1Gigabit te realiseren, resulterend in de aanbeveling om multi-gigabit uplinks te gebruiken. WI-FI 7, dat over ongeveer drie jaar beschikbaar zou moeten komen, zal een toename van de modulatie zien, die zal verviervoudigen tot 4k QAM, en een verdubbeling van het aantal ruimtelijke streams van 8 naar 16. Dit zal het stroomverbruik verhogen en nog meer dichtheid om de kwaliteit van de dienstverlening te behouden.

Toenemende eisen

De verschillende technologische ontwikkelingen vereisen meer vermogen. Dit is mogelijk met PoE++ (IEEE 802.3bt). De nieuwste Power over Ethernet-standaard (IEEE 802.3 bt / PoE++) gebruikt alle vier de kabelparen om tot 71,3 W te leveren aan gevoede apparaten. PoE++ is compatibel met eerdere standaarden, ondersteunt 10GBase-T en kan de nieuwste generaties toegangspunten van stroom voorzien, evenals toepassingen zoals digital signage en IP-camera’s. Omdat multigigabit- en PoE++-technologie (nog) niet op grote schaal in het veld worden geïnstalleerd, nemen fabrikanten extra poorten op om te voldoen aan de stroom- en bandbreedtevereisten door middel van aggregatie. De momenteel beschikbare Access Points hebben vaak meerdere uplinkpoorten en kunnen bijna 40 W nodig hebben.

Uitdagingen voor verbindingen

In het traditionele LAN kunt u het aantal Access Points vergroten door bekabeling toe te voegen aan de vloerverdeler voor extra kabelbundels in het plafond. Ook moeten nieuwe actieve poorten voor multigigabit en PoE++ worden toegevoegd aan de vloerverdeler. Ten slotte kan dit resulteren in een update van het stroom- en koelingsconcept. Maar hoe zit het met FTTO-netwerken? In een FTTH-netwerk zijn geen vloerverdelers beschikbaar. En wat is de gemakkelijkste manier om nieuwe Wireless Access Points te verbinden met hun hogere data- en stroombehoeften, samen met een toenemend aantal andere apparaten, zoals sensoren en actuatoren voor IoT en Smart Building-toepassingen?

Slimme oplossingen voor veranderende LAN-eisen

LANactive van Nexans

De LANactive digitale plafondoplossing van Nexans biedt een antwoord. Hiermee is het mogelijk om het bestaande FTTO-concept uit te breiden. Nieuwe technologie bedient Wi-Fi-toepassingen met de nieuwste stroom- en gegevensvereisten, gebaseerd op een nieuwe compacte schakelaar die is geoptimaliseerd voor installatie aan het plafond. Deze digitale plafondschakelaar verbindt hardware in het plafond met toepassingen door het hele kantoor en biedt naadloze digitale integratie met bestaande FTTO-netwerken. Switchbeheer heeft dezelfde look en feel en maakt gebruik van dezelfde verbindings- en configuratieaanpak via de bestaande centrale softwareoplossing LANactive Manager.

Red Dot

Onze Red Dot bekroonde XGigaSwitch DICE (X for ’10G’, Digital Ceiling) biedt 10Gb uplinks, multigigabit gebruikerspoorten, extra poorten voor andere plafondapparatuur en tot acht PoE++ Power Ports. Dankzij het ontwerp zonder ventilator is er geen geluid, dus u kunt meerdere units in een kantoor installeren zonder iemand te storen. Het compacte ontwerp van 34x17x5 cm is compatibel met een verscheidenheid aan veelgebruikte montagemethoden, waaronder 19-inch racks. Daarnaast is het ook mogelijk met een extra montageframe om optische uplinks en voeding te beëindigen. Alle poorten zijn vanaf één kant toegankelijk, wat ideaal is als de ruimte beperkt is, en verschillende beveiligings- en beschermingsfuncties maken deel uit van het ontwerp.

Redundantie

Redundantie is een hot topic als u momenteel een FTTO-topologie gebruikt. DICE-redundantie is hetzelfde als bij bestaande switches. Je kunt een ringtopologie maken met ringprotocollen, of je kunt de uplink verdubbelen met Link Aggregation, bijvoorbeeld met LACP.

Redundantie op vermogensniveau wordt mogelijk gemaakt door een gecentraliseerd voedingsconcept. Een grote centrale voeding voor het gebouw, of op elke verdieping, stelt gebruikers in staat om meerdere apparaten met redundante stroomvoorziening aan te sluiten. Het stroombudget voor DICE hangt af van het gekozen voedingsconcept. Het kernbudget is 250 W, maar bij gebruik van een gecentraliseerde voeding kan dit oplopen tot 500 W via PoE per switch.

Naast Wi-Fi Access Points moeten steeds meer apparaten worden aangesloten op de IP-infrastructuur. Dit is een uitdaging voor de bestaande netwerkinfrastructuur. DICE als uitbreiding van FTTO biedt een snelle en flexibele levering van data en diensten precies daar waar ze nodig zijn en voldoet aan de huidige en toekomstige netwerkvereisten voor Wi-Fi en Smart Building-toepassingen.

Wilt u bespreken hoe u ervoor kunt zorgen dat uw FTTO-netwerk klaar is voor de volgende generatie WAP’s en het snel groeiende aantal aangesloten apparaten? Of wilt u meer weten over de introductie van Fiber To The Office ter vervanging een traditioneel LAN? Neem contact op.

Vragen?

Neem contact op met Pascal