Is 5G de vervanging van Glasvezel?

Video vergaderen zonder te haperen of sterk internet voor het hele bedrijfskantoor? Met glasvezel of 5G kan het allebei, want hiermee heb je internet met de snelheid van het licht. Maar vervangt de ene niet het ander? Is 5G niet hét netwerk waar we naartoe gaan en zal glasvezel verdwijnen? Wij leggen je graag uit hoe wij hierover denken.

Glasvezel

Glasvezel is een vast netwerk waarop steeds meer mensen worden aangesloten. Dit netwerk wisselt data uit door middel van lichtsignalen. Zo internet je dus letterlijk met de snelheid van het licht! Via een glasvezelnetwerk kunnen tal van digitale diensten gelijktijdig en in zéér hoge kwaliteit worden aangeboden.

Het nieuwe 5G netwerk

5G is hét nieuwe mobiele netwerk. Op dit moment zijn providers, fabrikanten en overheden druk bezig met de ontwikkeling hiervan. 5G moet voor heel Nederland supersnel internet bieden. Is 5G niet een veel goedkopere (en wellicht betere) oplossing? Het antwoord is: nee. Er kleven namelijk een aantal nadelen aan het 5G netwerk:

  1. De 5G standaard is nog volop in ontwikkeling. Er worden proeven gedaan, maar de verwachting is dat de standaard over een aantal jaar pas werkelijk wordt vastgesteld. Uitrol zal pas na dit jaar beginnen.
  2. Bij het gebruik van 5G is de snelheid van de verbinding afhankelijk van de capaciteit van de zendmast en het aantal gebruikers. Hoe meer gebruikers gebruik, hoe trager de verbinding zal worden.
  3. 5G is een veel besproken onderwerp in Nederland. Waar de ene deskundige beweert dat het slecht is voor de gezondheid, zegt de ander dat er niets aan de hand is.
  4. Verder is de verwachting dat het gebruik van mobiele data de komende jaren zo’n 40-45% per jaar toeneemt. De mobiele operators zien dit ook en proberen daarom steeds meer data om te leiden naar vaste netwerken. Doen ze dit niet, dan zit het mobiele netwerk in no-time vol.

Glasvezel vs. 5G

Is 5G de vervanging voor glasvezel? Dat ook niet. 5G is een mobiel netwerk, glasvezel is een vast netwerk. Zonder glasvezel is er geen 5G mogelijk. 5G is dan wel draadloos internet, maar 5G-zendmasten zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat moet ook wel. Glasvezel is als enige vaste netwerk snel en stabiel genoeg voor de hoge snelheid die via 5G draadloos leverbaar is. Oftewel, 5G kan niet zonder glasvezel en zal dus voorlopig glasvezel niet vervangen.

Snel internet nodig? Kies voor glasvezel van Optinet

Als glasvezelspecialist kan Optinet glasvezelnetwerken voor je ontwerpen, installeren en onderhouden binnen de tele- en datacommunicatie in gebouwen en complexen. Zowel in de LAN omgeving, maar ook in de WAN omgeving zijn wij actief. We bespreken graag samen met je wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijfspand om zo tot een op maat gemaakt advies te komen. Indien wij voor je tevens de uitvoering begeleiden, gebeurt dit door ervaren projectleiders die je regelmatig informeren over de voortgang van de werkzaamheden.

Meer informatie over glasvezel? Neem dan contact op met de specialisten van Optinet door te bellen naar + 31 (0)30 692 4930.