Managed IPTV voor een optimale kijkervaring

portret Sven OptinetOngemerkt ben je waarschijnlijk bekender met Managed IPTV dan je denkt. Bedenk maar eens, wat stond er op het startscherm van jouw TV de laatste keer dat je deze opstartte? Waarschijnlijk content die past bij jouw interesses, voertaal en kijkgedrag. En toen je op vakantie was? Grote kans dat dit ook aansloot op jouw verblijfsduur, taal en omgeving.

Niet alleen hotels profiteren van de mogelijkheden van managed IPTV. Ook binnen de zorg, horeca en entertainmentbranche ervaren steeds meer bedrijven de voordelen hiervan. Wat is er dan zo bijzonder aan managed IPTV en wat kunnen we de komende jaren verwachten van de dienst? Sven, specialist en eigenaar van Optinet vertelt meer.

Internet Protocol Television

IPTV (Internet Protocol Television) is een verzamelnaam voor diensten en toepassingen die tv-kijken over het Internet Protocol mogelijk maken. Deze technologie geeft je de mogelijkheid om een bestaand IP netwerk te gebruiken voor het distribueren van tv- en radiozenders, video’s, digital signage en internet content. 

Branded en gepersonaliseerde content op schaal

De implementatie van managed IPTV op een bestaand netwerk is relatief eenvoudig en kostenefficiënt, mits het netwerk voldoende capaciteit heeft. Het grote voordeel van managed IPTV is dat het zeer flexibel en schaalbaar is. Via een IPTV server, het centrale onderdeel van onze IPTV-oplossing, is het volledige systeem aan te sturen en te configureren. Dit maakt IPTV ook interessant voor locaties waar een schotelverbod is.

Zenders kunnen geselecteerd of juist uitgesloten worden. De content kan voorzien worden van de gewenste huisstijl en personalisatie kan toegepast worden. Zo is het mogelijk regionale content te tonen. In ons basispakket geniet je onder meer van ESPN 1 t/m 4 en daarnaast is het altijd mogelijk om extra themapakketten af te nemen. Denk hierbij aan Engelse, Duitse of Sportpakketten.

Optimale kijkervaring voor de gebruiker

Met de managed IPTV oplossing van Optinet optimaliseer je eenvoudig de kijkervaring van de gebruiker. Ongeacht het aantal kijkers op een netwerk, kan een hoge kwaliteit geleverd worden, zolang het basisnetwerk goed ingericht is. Daarnaast is het systeem voorzien van interactieve functies zoals video on demand, programma’s opnieuw starten en uitzending gemist.

IPTV ontwikkelingen en kansen

Op korte termijn zijn er verschillende trends en ontwikkelingen te verwachten op het gebied van managed IPTV. Enkele belangrijke trends zijn onder meer:

Verhoogde personalisatie en aanbevelingen: IPTV zal zich meer richten op het personaliseren van de kijkervaring voor individuele gebruikers. Dit kan worden bereikt door geavanceerde algoritmen voor aanbeveling en machine learning toe te passen om kijkpatronen te analyseren en aanbevelingen te doen op basis van de voorkeuren van de gebruiker.

Verbeterde contentkwaliteit en -diversiteit: Het uitbreiden van het content aanbod, zowel in termen van kwantiteit als kwaliteit. Dit kan inhouden dat ze exclusieve content verwerven, zoals originele series en films maar ook verschillende keuzes aan samenstelling van tv kanalen.

Op lange termijn kun je denken aan nog snellere verbindingen door 5G, IPTV integraties met VR en AR en multi-device compatibility. 

Managed IPTV voor jouw bedrijf

Wil je meer weten over de mogelijkheden van managed IPTV voor jouw bedrijf? Of ben je benieuwd of jouw netwerkinfrastructuur geschikt is voor het optimaal toepassen van deze dienst? Neem dan contact met ons op.