Iedereen wil optimale netwerkprestaties voor zijn of haar bedrijf, winkel of publieke locatie. Om dit te realiseren, zijn veel factoren van invloed. Een van die factoren is de belasting van het netwerk, bijvoorbeeld in drukke omgevingen zoals winkelcentra en ziekenhuizen. Maar wat zijn dan precies goede netwerkprestaties en welke uitdagingen kom je tegen bij drukke omgevingen met een hoge gebruikersdichtheid? Netwerkprestaties verwijzen naar de efficiëntie waarmee gegevens worden verzonden, ontvangen en verwerkt binnen een netwerk. In dit artikel leggen we uit waar je op kunt letten bij het aanleggen of optimaliseren van een netwerk in een drukke omgeving.
De uitdagingen van drukke netwerken
Hoge gebruikersdichtheid – In drukke omgevingen heb je te maken met veel gebruikers, oftewel een hoge gebruikersdichtheid. Hierbij concurreren honderden, zo niet duizenden apparaten tegelijk om dezelfde netwerkbronnen. Dit leidt vaak tot overbelasting van routers en verminderde prestaties.
Bandbreedte beperkingen – Elk netwerk heeft een maximale bandbreedte. Wanneer deze limiet wordt overschreden, kunnen gebruikers last krijgen van langzamere verbindingen of zelfs storingen of uitval van de verbinding.
Interferentie en signaalproblemen – Fysieke obstakels, andere draadloze netwerken en elektronische apparaten kunnen interferentie veroorzaken, wat de signaalkwaliteit vermindert. Je kunt je voorstellen dat dit in drukke omgevingen veel sneller voorkomt dan op plekken waar de gebruikersdichtheid veel lager is.
Andere factoren die invloed hebben op de netwerkprestaties zijn bijvoorbeeld verouderde hardware of –bekabeling, slecht geconfigureerde netwerken en externe omgevingsfactoren.Optimale netwerkinfrastructuur voor druk belaste netwerken
Om een netwerk goed in te richten op de te verwachten belasting, is het belangrijk om een netwerkinfrastructuur schaalbaar te maken. Verandert er dan iets in de belasting of de vraag van het bedrijfsnetwerk, dan is hier al rekening mee gehouden bij het ontwerp. Ook bij een bestaand netwerk is het mogelijk om wijzigingen door te voeren die de flexibiliteit kunnen waarborgen en de netwerkprestaties verbeteren. Soms kan dit zo simpel zijn als het veranderen van de locatie van de router of het kiezen voor minder drukke signaalkanalen. Een andere upgrade die veel effect kan hebben is de overstap naar wifi 6. Wifi 6 brengt verschillende technologische verbeteringen met zich mee die vooral merkbaar zijn in drukke omgevingen en situaties met veel apparaten die tegelijkertijd verbonden zijn. Zoals binnen kantoren, stadions, winkels, ziekenhuizen of hotels vol met slimme apparaten.
Daarnaast zijn er nog veel mogelijkheden om netwerkprestaties in drukke omgevingen te verbeteren.
Voorbeelden van keuzes zijn:
- Segmentatie van het bedrijfsnetwerk waarbij het netwerk opgedeeld wordt in kleinere delen om de efficiëntie te verhogen
- Gebruik maken van mesh-netwerken. Hierbij worden de signalen vanuit meerdere punten in de ruimte verzonden, in plaats van vanuit één punt. Alle punten (apparaten) zijn met elkaar verbonden en kunnen efficiënt en snel communiceren zonder tussenkomst van een router.
- Load balancing, gelijkmatig over meerdere apparaten verdelen om de kans op overbelasting te verkleinen.
- Quality of Service (QoS). Hiermee kan specifiek dataverkeer over het netwerk voorrang worden verleend zodat essentiële toepassingen altijd goed presteren.
- Netwerkvirtualisatie toepassen, waarbij eenvoudig meerdere virtuele netwerken ingericht kunnen worden zonder extra hardware toe te voegen aan het netwerk. Dit scheelt in de kosten en de netwerken zijn beter te isoleren en beveiligen.
De keuzes die gemaakt worden zijn afhankelijk van de specifieke eisen aan een netwerk en kunnen verschillen per branche of zelfs per bedrijf. Betrek daarom altijd een professionele netwerkspecialist bij het ontwerpen, installeren of optimaliseren van een netwerk.
Wil je meer weten over de mogelijkheden of ben je benieuwd hoe jouw netwerk beter kan presteren? Neem dan contact op.