Netwerkinfrastructuren achter slimme steden

Steeds vaker worden technologische innovaties ingezet om steden te verduurzamen, efficiënter te laten functioneren en veiliger te maken. Hoe ziet dit er precies uit en welke belangrijke aspecten bevat een netwerkinfrastructuur achter een slimme stad? Je leest het in dit artikel.

Voorbeelden van innovaties binnen steden

Netwerkinfrastructuren achter slimme steden

Slimme steden bestaan uit enorm veel verschillende IoT- apparaten en dit zal alleen maar toenemen. Voorbeelden van apparaten binnen een netwerkinfrastructuur voor een slimme stad zijn:

  • Smart verkeerslichten, die via sensoren en real-time data verkeersstromen analyseren en regelen.
  • (Openbaar- en deel) vervoer, realtime delen van dienstregeling, beschikbaarheid en laadtijden van elektrische deelfietsen of auto’s.
  • Slimme verlichting, op basis van aanwezige voertuigen en voetgangers in combinatie met tijd of lichtinval.
  • Slimme prullenbakken, die “weten” wanneer ze vol zitten en de ophaalroute op basis van deze data geoptimaliseerd kan worden.
  • CCTV-camera’s met AI, beveiligingscamera’s die met behulp van AI de veiligheid kunnen verbeteren door verdachte situaties te herkennen en kunnen helpen bij crowd management bij evenementen.


Het is zelfs mogelijk om de luchtkwaliteit, geluid, temperatuur en licht te monitoren voor efficiënt stadsbeheer. Hiermee wordt ook gelijk een winst behaald op het gebied van gezondheid en welzijn van de inwoners van de stad. 

Met deze, en andere toepassingen, is het mogelijk om steden te verduurzamen en beter leefbaar te maken. In Nederland zijn Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam steden die al actief bezig zijn met technologische toepassingen voor stadsbeheer. 

Elke stad heeft een eigen focus. Zo is Utrecht actief op het gebied van deelvervoer en Rotterdam kijkt ook naar watermanagement om overstromingen te voorkomen.

Netwerkinfrastructuur voor smart cities

Een smart city vereist een robuuste netwerkinfrastructuur die nauwkeurig gegevens verzamelt en verwerkt van IoT-apparaten, sensoren en slimme systemen. Belangrijke aspecten van een netwerk zijn: 

  • Betrouwbaarheid en schaalbaarheid: Het netwerk moet uitbreidbaar zijn om de toenemende vraag aan te kunnen en extra apparaten en gebruikers te kunnen toevoegen.
  • Breedbandconnectiviteit: een krachtige en snelle verbinding die grote hoeveelheden data kan verwerken.
  • Lage latency: Een lage latency is cruciaal voor de snelle verwerking van realtime gegevens zoals verkeersbeheer. 
  • Cloud-integratie: Voor de opslag en verwerking van grote datavolumes.
  • Beveiliging: Netwerkbeveiliging is belangrijk vanwege de verwerking van gevoelige gegevens en om de kans op cyberaanvallen te minimaliseren.
  • Centraal beheersysteem: Een centraal beheersysteem om efficiëntie te maximaliseren, inclusief geavanceerd toegangsbeheer van apparaten en gebruikers.


Een goed ontworpen infrastructuur vormt de basis van het optimaal functioneren van een slimme stad. Zonder een schaalbaar netwerk zal een stad niet in staat zijn om de gewenste smart city-technologieën te implementeren. 5G en
glasvezelnetwerken zijn goede voorbeelden van technologieën met een hoge snelheid en lage latentie.

Kansen en uitdagingen voor internet in slimme steden

Digitalisering binnen steden biedt zowel kansen als uitdagingen. Naast de beveiliging van het netwerk is het bijvoorbeeld ook van belang dat verschillende systemen efficiënt met elkaar kunnen communiceren. Daarvoor is ook goede communicatie nodig tussen alle betrokken partijen in zowel de publieke als de private sector. Denk aan de overheid, de technologiebedrijven en natuurlijk de netwerkleverancier(s).

Slimme steden bieden juist kansen op het gebied van (energie)-efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid. Het bevordert ook de creatie van nieuwe bedrijfsmodellen, wat weer kan zorgen voor een economische groei.

Netwerkinfrastructuur op maat

De conclusie van bovenstaande is dat een goede infrastructuur voor slimme steden grote kansen biedt, maar ook complexe uitdagingen met zich meebrengt. Door het implementeren van de juiste netwerktechnologieën, kunnen steden efficiënter, veiliger en duurzamer functioneren. Hiervoor is een snel, betrouwbaar en schaalbaar netwerk nodig. Goede communicatie tussen bedrijven en strak projectmanagement is key om een omvangrijke infrastructuur te ontwerpen, realiseren en onderhouden. Dit alles is op grote schaal wat complexer, maar binnen de vastgoedontwikkelingen komen slimme gebouwen met eenzelfde soort aanpak steeds vaker voor. Zie ook het artikel: Belangrijkste overwegingen voor slimme gebouwen

Wil je meer weten over netwerkinfrastructuren op kleinere schaal en wat erbij komt kijken voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.