Welkom in de wereld van slimme gebouwen! De toenemende wens om kantoorgebouwen ‘slimmer’ te maken, zorgt voor uitdagingen bij IT- en facility managers. Maar maak je zich geen zorgen, wij zijn er om je te helpen. Bij het plannen van een Smart Building-netwerkinfrastructuur zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening gehouden moet worden.
Alles komt samen op één IP-infrastructuur
Het zenuwstelsel van een Smart Building is in wezen een IT-netwerk. In het verleden had een traditionele netwerkinfrastructuur aan de ene kant een IT-afdeling die voor servers en computers zorgde en aan de andere kant een facilitair deel voor CCTV, sensoren, toegang en omgevingscontrolesystemen – elk onafhankelijk van de ander. Sinds enkele jaren zien we beide werelden samenkomen in één enkele IP-infrastructuur. Maar dit geconvergeerde netwerk moet een groeiend aantal verschillende systemen ondersteunen, elk met hun eigen bandbreedte en stroomvereisten.
De belangrijkste drijfveren om een Smart Building te exploiteren
Een zorgvuldig ontwerp is essentieel om de extra complexiteit die gepaard gaat met een geconvergeerd IP-netwerk aan te pakken. Over het algemeen kunnen we de belangrijkste drijfveren om een Smart Building te exploiteren onderverdelen in vier categorieën: Apparaten, Bandbreedte, WiFi en Stroom.
1. Apparaten
De toename in aantal en type apparaten vanuit de operationele technologie kant van het bedrijf, zoals sensoren, alarmen, vochtigheids- en temperatuurregelaars, enzovoort, zorgt voor meer complexiteit en andere toepassingen op het IT-netwerk. Dit heeft te maken met gebouwbeheer-systemen en energie-efficiëntie.
2. Bandbreedte
Er wordt voorspeld dat in kantooromgevingen de vraag naar bandbreedte blijft toenemen, maar dat de vereisten verschuiven van werkplekniveau naar het plafond om meer Wireless Access Points te ondersteunen. Het betekent dat er minder punten op het bureau zullen zijn, maar dat er meer nodig zijn in het plafond om het grotere aantal bandbreedtebehoeftige apparaten te ondersteunen. Het is belangrijk voor bedrijven om deze verschuiving in bandbreedtevereisten in overweging te nemen bij het plannen van hun netwerkinfrastructuur voor de toekomst.
3. WiFi
Er is een toename van draadloos verbonden apparaten en veranderingen in WiFi-technologie die hebben geleid tot een evolutie van draadloze datasnelheden van honderden megabits per seconde tot tientallen gigabits per seconde. Het nadeel hiervan is dat het bereik van Wireless Access Points (WAP’s) afneemt en er meer WAP’s nodig zijn om hetzelfde gebied te bestrijken en dezelfde hoeveelheid gegevens te leveren die deze apparaten met hogere bandbreedte nodig hebben. Al deze WAP’s hebben stroom en een dataverbinding nodig wat voor een hoog aantal aansluitingen in het plafond zorgt.
4. Stroom
De vierde drijfveer voor netwerkontwikkeling is de behoefte aan stroomvoorziening voor alle apparaten. Er zijn verschillende Power over Ethernet (PoE) -standaarden gedefinieerd die de hoogte van de stroom aan het eindapparaat leveren, denk aan bijv. van 12,95 W PoE Type 1 tot de 71 W PoE++ Type 4. Naast PoE is er ook Single Pair Power over Ethernet (SPoE). Het is belangrijk om de juiste koperkabel te kiezen in termen van kwaliteit en afscherming om het verwarmingseffect tegen te gaan, ongeacht of je kiest voor PoE of SPoE.
Onze experts staan klaar om je te adviseren over de belangrijkste drijfveren die van cruciaal belang zijn voor het creëren van een succesvol Smart Building. Bel of mail en wij helpen je graag om jouw kantoorgebouw naar een hoger niveau te tillen!