PoE: Power over Ethernet-technologie

Een kantoorplek is geen vaste werkplek meer. Steeds vaker bepalen de werknemers op basis van hun agenda en verkeersinformatie waar ze die dag gaan werken. Dit betekent een grote verandering voor de inrichting van netwerk- en kantooromgevingen.

Belangrijk is om een werkruimte aan te bieden die voldoet aan het ‘nieuwe werken’. Dus zou het niet fijn zijn als je voor een werkruimte één kabel hoeft te trekken om een apparaat direct van zowel internet als van stroom te voorzien? Power over Ethernet (PoE) is al jaren hiervoor de oplossing!

Power over Ethernet (PoE)

PoE (power over Ethernet) is geen nieuw begrip. Meer dan twintig jaar bestaan apparaten die stroom krijgen via datakabels. Moderne PoE-toestellen werken volgens hetzelfde principe waarbij gelijkstroom wordt meegestuurd over de ethernet-kabel om apparaten met een laag energiegebruik op afstand te voeden.

Voordelen Power over Ethernet

PoE biedt gebruikers enorme voordelen in termen van lagere energiekosten, flexibiliteit en installatiegemak.

Zo levert PoE een besparing op als het gaat om tijd en geld, aangezien hiervoor minder bekabeling nodig is. Netwerkkabels hoeven bovendien niet per se door een elektricien te worden aangelegd en kunnen overal worden geplaatst.

Daarnaast biedt PoE ook extra flexibiliteit. PoE-compatible apparatuur is niet ‘gebonden’ aan een stopcontact en kan men daardoor op iedere wenselijke kantoorplek toepassen. Dit maakt het verplaatsen van apparatuur ook veel gemakkelijker. PoE-technologie is ‘intelligent’ en draagt bij aan een correct gebruik en een optimale stroomvoorziening van netwerkapparatuur.

Naast dit alles is PoE goed schaalbaar; gebruik van stroom via het netwerk maakt de installatie en verdeling van netwerkconnecties aanzienlijk eenvoudiger.

Dagelijks gebruik PoE

Heel wat apparaten die dagelijks worden gebruikt, kunnen worden gevoed met PoE. Denk hierbij aan IP-telefoons en apparaten voor toegangscontrole, draadloze verbinding en IP-beveiliging, zoals PTZ (pan tilt zoom) beveiligingscamera’s. Dankzij PoE kan de facility manager deze apparaten plaatsen waar hij of zij wil. Ook de installateur kan gebruikmaken van deze flexibiliteit en draadloze access points installeren om een maximaal bereik te halen.

Hoog tempo ingezet

Hoewel de toepassing van PoE al meer dan twintig jaar bestaat, wordt dat nu pas in hoog tempo ingezet. PoE heeft een extra boost gekregen door de komst van ledverlichting. Led laat zich moeiteloos via PoE aansluiten en besturen. Dat PoE inmiddels bijna alle IP-devices voedt of aanstuurt is niet meer dan logisch. De huidige standaarden staan 60W of 90W over Ethernet toe, waarbij 60W het meest wordt toegepast.

Optinet zet PoE in op nagenoeg elk project waar er voordeel te behalen valt voor de eindgebruiker. Vanuit ons specialisme in wifi- en netwerk engineering worden vooral Wireless Access Points (WAP’s), telefonie en camera’s bijna altijd standaard via PoE aangesloten.

Neem contact op

Wil je meer informatie ontvangen over hoe PoE (power over ethernet) een voordeel kan opleveren of wil je PoE geïnstalleerd hebben in jouw kantoor? Neem dan contact op met Optinet.