Recent heeft De Nederlandse overheid de 6GHZ-frequentie beschikbaar gesteld voor WiFi 6E, dat meldt Techzine in een artikel. Hiermee voldoet Nederland aan de regelgeving van de Europese Commissie voor deze frequentie. Dit betekent dat devices die van de allerlaatste WiFi-standaard WiFi 6E zijn voorzien nu ook deze frequentie mogen gebruiken voor draadloze netwerkverbindingen. Welke WiFi standaarden er zijn, vertellen wij in dit artikel.
WiFi door de jaren heen
Al meer dan 30 jaar communiceren en opereren we over de hele wereld via WiFi. De WiFi technologie heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Er zijn veel verbeteringen en innovaties doorgevoerd. WiFi is gebaseerd op de draadloze communicatie standaard 802.11. Deze standaard is ontwikkeld door Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE). Elke generatie aan standaarden bracht weer andere innovatieve mogelijkheden met zich mee. Om een gemakkelijk onderscheid te maken tussen alle WiFi standaarden, hebben deze een naam gekregen. Wij hebben een overzicht gemaakt.
WiFi standaarden
Je vraagt zich wellicht af waarom het handig is om te weten welke WiFi standaarden er zijn? Dat kan handig zijn zodat je voor je netwerk uitdaging een weloverwogen en juiste access point kunt vinden. We beginnen met de oudste en eindigen met de recentste WiFi standaard generatie.
WiFi 4
Na de eerste grote verbeteringen aan de originele WiFi standaarden (WiFi 1,2 en 3) presenteerde de IEEE in 2009 de standaard 802.11n, wat later WiFi 4 werd genoemd. WiFi 4 kan gebruik maken van zowel de 2.4GHz als de 5GHz frequentiebanden. WiFi 4 access points leveren theoretische doorvoelsnelheden tot 600 Mbps en levert hierdoor voldoende bandbreedte voor toepassingen zoals browsen op internet. Veel huidige IoT apparaten maken gebruik van WiFi 4.
De innovaties die bij WiFi 4 kwamen kijken waren:
- Uitbreiding aantal kanalen.
- Ondersteunt dual band toepassing op zowel de 2.4GHz als 5GHz frequentieband.
- Gelijktijdige spatiale streams verhoogd tot 4.
WiFi 5
In twee fases is WiFi 5 geïntroduceerd. In 2014 werd met 802.11 ac Wave 1 beschikbaar gemaakt. 802.11 ac Wave 1 maakte gebruik van meerdere kanalen waardoor er meer bandbreedte geboden kon worden. De maximale doorvoersnelheid van WiFi 5 was hierdoor hoger ten opzichte van WiFi 4. De tweede fase van WiFi 5 volgde in 2015 met 802.11 ac Wave 2. Met die introductie is onder andere Multi-User MIMO beschikbaar geworden. De WiFi 5 access points die gebruik maken van Wave 1 technologie als Wave 2 leveren snelheden tot meerdere multi-gigabits per seconde. Die verbeteringen werken uitsluitend op de 5GHz frequentieband. Door deze hogere doorvoersnelheden kunnen WiFi 5 apparaten veeleisende toepassingen zoals Ultra HD- en 4K-video, multimediastreaming en snelle bestandoverdrachten op vele apparaten ondersteunen.
WiFi 6
De nieuwste generatie WiFi-apparatuur is gebaseerd op de 802.11 ax standaard. Deze is in 2019 geïntroduceerd. WiFi 6 levert ten opzichte van WiFi 5 een verbetering in capaciteit, efficiëntie, dekking en prestaties om de meest uitdagende omgevingen te voorzien van een goede WiFi verbinding. Deze standaard is goed geschikt voor ultra high-density omgevingen waar wel honderden of meer apparaten verbinding zoeken. Maar ook voor kleinere zakelijke netwerken heeft WiFi 6 voordelen.
WiFi 6 werkt op zowel de 2,4GHz frequentie als de 5GHz frequentie, net als WiFi 5. In tegenstelling tot WiFi 5 zijn de innovaties van WiFi 6 op beide frequentiebanden toegepast. Hierdoor is de snelheid en het bereik hoger dan Single Band access points. Op de 2,4GHz band is namelijk een groter bereik te realiseren en op een 5GHz band is een hogere snelheid te behalen. Door het gebruik van WiFi 6 access points profiteren gebruikers van beide voordelen.
De overige innovaties die WiFi 6 met zich meebrengt zijn:
- Uitbreiding aantal kanalen.
- Verhoging QAM naar 1024 QAM waardoor de doorvoersnelheid toeneemt met 25% ten opzichte van een WiFi 5 access point.
- Uplink en downlink Multiple User- Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO). Dit verhoogt de doorvoersnelheid van de access points.
- Hergebruik van ruimtelijke frequentie zorgt ervoor dat de prestaties in drukke omgevingen zal verbeteren.
- Target wake tijd vertelt het apparaat wanneer het access point in de slaapstand moet worden gezet en wanneer het de volgende transmissie moet ontvangen. Dit zorgt voor een verlaagd energie gebruik.
- OFDMA verhoogt de netwerkcapaciteit door de kanalen te splitsen. Hierdoor is het mogelijk om data van de ene gebruiker via één deel van het kanaal te versturen terwijl de andere delen beschikbaar blijven voor andere gebruikers. Dit draagt bij aan verkleining van de interferentie.
Stel je een wifi 5-signaal voor als een kleine bestelwagen, deze kan dan maar één pakket tegelijk op één locatie afleveren. Met OFDMA lijkt een Wi-Fi 6-signaal echter meer op een grote vrachtwagen die meerdere pakketten op verschillende locaties in één reis kan afleveren.
WiFi 6E
De meest recente WiFi standaard is 6E. Door deze standaard kan apparatuur gebruik maken van de 6GHz frequentieband. Hierdoor wordt de snelheid nog hoger. Daarnaast zorgt WiFi 6E voor minder congestie op het WiFi-netwerk. WiFi 6E werkt met kanalen met een breedte tot 160MHz. Bij WiFi 5GHz passen er maximaal twee 160MHz-kanalen in het spectrum. WiFi 6E voegt er daar drie aan toe in de beschikbare 480MHz.
Wifi 7
Op korte termijn verwachten we de lancering en ondersteuning van Wifi 7. Wil je hier meer over weten, lees dan ons artikel over Wifi 7
Optinet helpt bij jouw WiFi voorziening
Heb je een netwerk uitdaging en ben je benieuwd welke WiFi standaard hiervoor het best geschikt is? Optinet helpt je graag. Plan een vrijblijvende afspraak in, dan bekijken we samen de mogelijkheden.