Wifi 7: next level netwerk met ongekende snelheden

Wifi 7, een populair onderwerp voor menig techblog of -website. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Wat betekent de, nog te verwachten, lancering in 2024? En wat is er gebeurd met Wifi 6(E)?

Wat is wifi 7?

Elke 4 tot 6 jaar wordt een nieuwe, betere en snellere wifi standaard gelanceerd. Wifi 7, ook bekend als IEEE 802.11be, is de nieuwste generatie wifi-technologie. Met substantiële verbeteringen in snelheid, capaciteit en efficiëntie belooft dit een krachtige draadloze oplossing te bieden voor zakelijk gebruik. Hoge kwaliteit video streams (8K), betrouwbaar en snel internet op drukke plekken, VR- en AR toepassingen zijn enkele voorbeelden van wat we kunnen verwachten. Wifi 7 volgt het huidige wifi 6 (en wifi 6E) op en wordt verwacht in 2024.

Wifi 7 vs wifi 6

Ja, wifi 7 is sneller, stabieler enkrachtiger ten opzichte van wifi 6. Zelfs wel 4x sneller. Aan de andere kant, zijn er momenteel nog zeer weinig apparaten met wifi 7 ondersteuning.

Om hier een voorbeeld van te geven: De nieuwste iPhone 15, die verwacht wordt in september, bevat nog maar net wifi 6E. En al zou een apparaat wifi 7 ondersteunen, dan moet de router die het wifi-signaal uitzendt de nieuwe internetstandaard ook ondersteunen.

Je hoeft dus niet op stel en sprong over op wifi 7 wanneer dit beschikbaar wordt. Beide standaarden zullen eerst naast elkaar gebruikt worden aangezien niet iedereen elk jaar alle apparatuur vervangt. De komende jaren voldoet wifi 6 zeker als standaard voor een goed zakelijk draadloos netwerk.

Voor wie is wifi 7?

In eerste instantie zal een eindgebruiker weinig verschil merken aangezien wifi 6 al snel, stabiel en betrouwbaar is. Wie zullen dan wel direct inhaken op wifi 7 wanneer dit beschikbaar wordt in 2024? Met name grote partijen of overheidsinstellingen zullen, bij een nieuw netwerk, mogelijk een jaar wachten op de nieuwste wifi standaard. Ook bedrijven die gebaat zijn bij een zeer snelle verbinding zullen blij zijn met de upgrade. Denk hierbij aan Virtual Reality arcadehallen of game developers. Maar hiervoor geldt, dat de devices wifi 7 moeten kunnen ondersteunen om er goed gebruik van te maken.

Persoonlijk advies

Ben je benieuwd welk wifi netwerk optimaal is voor jouw bedrijf? En of het huidige netwerk nog voldoet of geoptimaliseerd kan worden? Neem dan contact op voor een adviesgesprek of site survey.