De voor- en nadelen van draadloos internet op kantoor

Wifi, ofwel draadloos internet is niet meer uit ons dagelijks bestaan weg te denken. Waar u ook bent, bijna overal bestaat de mogelijkheid tot het “connecten” met een draadloze verbinding. We willen immers overal online beschikbaar zijn. De technologie beweegt hierin maar wat graag met ons mee. Maar wegen de voordelen van dit netwerk eigenlijk wel op tegen de nadelen? Wij zetten de drie belangrijkste voor- en nadelen van een draadloos netwerk op kantoor voor u op een rij.

Voordelen draadloos netwerk

Omdat wifi over het algemeen een hoop gemak in ons leven brengt, beginnen we met de voordelen hiervan:

  1. Overal en altijd connected: omdat draadloos internet overal is, bent u altijd op elk moment van de dag online verbonden met onder andere uw collega’s en de server van uw werk.
  2. Gemakkelijk te koppelen: wifi is gemakkelijk te activeren op de laptop, telefoon of Ipad. In een handomdraai bent uw online verbonden met iedereen vanuit de gehele organisatie.
  3. Geen kabels: draadloos internet, de naam zegt het eigenlijk al. Wanneer u hiervoor kiest, hoeft u verder geen rekening te houden met de aanleg en het onderhoud van kabels. U heeft alleen te maken met de aansluiting op een vast punt.

Nadelen draadloos netwerk

Draadloos internet kent ook een aantal nadelen:

  1. Niet altijd veilig: draadloos internet op kantoor is over het algemeen een veilig netwerk. Werkt u een middag in de plaatselijke koffietent aan een van uw projecten? Houd er dan rekening mee dat werken met privacygevoelige data een risico is. In dit geval kunt u beter met uw persoonlijke hotspot via bijvoorbeeld uw telefoon werken.
  2. Beperkt bereik: Wifi-netwerken hebben met name in gebouwen beperkt bereik tot maximaal 100 meter, waardoor de snelheid al gauw minder wordt.
  3. Meer elektriciteitsverbruik: daarnaast verbruikt draadloos internet opvallend meer elektriciteit dan bekabelde netwerken. Dit komt voornamelijk door het zenden en ontvangen van dataverkeer. Uiteraard geldt hierin wel dat, meerdere apparaten ook meer elektriciteit verbruiken.

Graag meer weten over dit onderwerp of benieuwd naar wat Optinet u, als leverancier, voor een veilig netwerk kan bieden? Wij denken graag met u mee!