Digitalisering en duurzaamheid binnen netwerkinfrastructuren

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp geworden binnen diverse industrieën. Eén daarvan is netwerktechnologie. Ondertussen is ook een digitale transitie gaande binnen veel bedrijven en steeds vaker wordt dit gekoppeld aan het besef van de ecologische voetafdruk van deze technologieën. 

Maar wat betekent duurzaamheid binnen de context van netwerktechnologie en waarom is het zo essentieel? In dit artikel lichten we de belangrijkste aspecten toe.

Digitalisering vs Verduurzaming

Digitalisering en automatisering draagt over het algemeen bij aan verduurzaming binnen bedrijven. Maar niet op elk vlak. Zo is in veel branches zeker zo’n 10% van het stroomverbruik toe te wijzen aan de netwerkinfrastructuur. Dit aandeel kan verder toenemen wanneer netwerken uitgebreider en krachtiger worden. Daarnaast is de IT-sector ook verantwoordelijk voor een groot deel van de e-waste in ons land. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. De effecten van een duurzame aanpak reiken veel verder.

Impact van netwerktechnologie op duurzaamheid

De impact van de inrichting van een netwerkinfrastructuur op duurzaamheid gaat verder dan het energieverbruik van een netwerk. Je kan hierbij ook denken aan de supply chains of al bij het ontwerpen van een netwerkinfrastructuur rekening houden met de levensduur van de producten.

De positieve effecten van een duurzaam netwerk werken ook verder door. Een goed netwerk kan bijvoorbeeld woon-werkverkeer reduceren voor de medewerkers van een bedrijf en de efficiëntie van werknemers verhogen. Door slimme toepassingen van automatisering in netwerkinfrastructuren binnen logistiek en industrie kan bijvoorbeeld de productie flink toenemen.

Specifiek voor de installatie van netwerkinfrastructuren, is het mogelijk om de fysieke bezoeken tijdens een project te beperken door gebruik te maken van AI of andere vormen van automatisering op verschillende punten van het proces. Monitoring en preventie van storingen kan ook op afstand plaatsvinden. Een goed ingericht netwerk heeft in de basis ook minder onderhoud nodig.

Digitalisering en duurzaamheid toepassen

Binnen een organisatie zijn er op verschillende vlakken keuzes te maken om digitalisering duurzamer door te voeren. Naast de keuze voor duurzame hardware en hardware met minder impact, bijvoorbeeld tablets in plaats van desktop pc’s, zijn er ook keuzes te maken op het gebied van applicaties. Zo is het goed om na te denken welke apparaten toegang nodig hebben tot bepaalde applicaties en het vermogen van de apparaten af te stemmen op het gebruik. Sommige applicaties vragen meer vermogen waardoor het apparaat op andere momenten ook meer verbruikt. Gebruik maken van Cloud applicaties kan ook flink schelen. Naast hardware en applicaties, is een duurzame netwerkverbinding nodig om hier optimaal gebruik van te kunnen maken.

Duurzame netwerkinfrastructuur

In bijna elke branche is een betrouwbaar netwerk een absolute noodzaak geworden, omdat de afhankelijkheid ervan sterk is toegenomen. Om een toekomstbestendige en duurzame netwerkinfrastructuur te realiseren zijn een aantal punten belangrijk. Zo is een goed ontwerp van een netwerkinfrastructuur flexibel en schaalbaar. Dat houdt in dat er ruimte moet zijn om het netwerk uit te breiden of af te schalen zonder dat de structuur volledig verandert. Ook moet het netwerk zo efficiënt mogelijk ingericht zijn, zodat de datastromen zo snel mogelijk van A naar B gaan. 

Bij de selectie van de hardware kan al rekening gehouden worden met de levenscyclus van een apparaat. Daarna is juist onderhoud een factor die de duurzaamheid positief kan beïnvloeden. Is een product uiteindelijk toch End-of-life? Vervang het dan tijdig om de kwaliteit van de netwerkverbinding te waarborgen en verwerk het op een verantwoorde manier.

Het stroomverbruik kan verminderd worden door onder andere gebruik te maken van Power-over-Ethernet (PoE). Via de ethernetkabel worden apparaten ook direct van stroom voorzien. Dit vermindert het aantal kabels en centraliseert het stroomverbruik.

De duurzame rol van glasvezel

Glasvezel is een belangrijk aspect binnen een duurzame netwerkinfrastructuur. Glasvezel verbruikt minder energie om data over grotere afstanden te sturen. Glasvezelkabels hebben ook een langere levensduur, vaak meer dan 25 jaar, zonder significante prestatieverliezen. Een andere belangrijke eigenschap van glasvezel is de hoge bandbreedtecapaciteit. Hierdoor kan het netwerk meegroeien met de vraag zonder steeds een nieuwe infrastructuur of kabels aan te leggen. Dit zorgt uiteraard ook voor veel minder e-waste.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een betrouwbare en duurzame netwerkinfrastructuur? Neem dan contact met ons op.