Hoe vervelend is het als de wifi verbinding niet (optimaal) werkt, nét wanneer je deze zo hard nodig hebt om een belangrijke taak af te ronden. Als werkgever zit je hier ook niet op te wachten. Een slechte wifi-dekking kan leiden tot productiviteitsverlies, onderbrekingen in werkprocessen en zelfs veiligheidsrisico’s voor medewerkers. Heel vaak is een slechte wifi dekking de oorzaak van een trage of zelfs onderbroken verbinding. In dit artikel gaan we in op veelvoorkomende dekkingsproblemen en de verschillende oplossingen.
Het belang van een goede wifi dekking
De invloed van de wifi dekking op de bedrijfsvoering wordt vaak onderschat. Slechte wifi kan leiden tot onderbroken verbindingen, wat een negatieve invloed heeft op onder andere klantinteracties en interne communicatie. Denk aan bedrijven waar de wifi cruciaal is voor productieprocessen, of aan kantoren die intensief gebruikmaken van cloudtoepassingen en videoconferenties. Voor magazijnomgevingen, waar handscanners en andere apparaten op wifi vertrouwen, zijn betrouwbare verbindingen essentieel om de bedrijfsvoering draaiende te houden.
Veelvoorkomende dekkingsproblemen bij wifinetwerken
Met de toenemende complexiteit van netwerkinfrastructuren neemt ook het aantal mogelijke problemen toe. Hier een aantal voorbeelden:
Zwak signaalEen (te) zwak signaal is een veelvoorkomende oorzaak van een trage of onderbroken verbinding. De oorzaken zijn vaak te vinden in fysieke obstakels zoals dikke muren en metalen oppervlakken of de afstand tot de router. In grote gebouwen of omgevingen met meerdere ruimtes komen we dit vaak tegen. | Mogelijke oplossingen:
|
Te veel aangesloten apparatenWanneer te veel apparaten op hetzelfde moment verbinding maken met het wifinetwerk, kan dit leiden tot het vastlopen van het wifiverkeer, waarbij de snelheid en stabiliteit voor alle gebruikers afneemt. Dit probleem doet zich vaak voor in bedrijven waar zowel medewerkers als gastgebruikers toegang hebben tot hetzelfde netwerk. | Mogelijke oplossingen:
|
Verstoren van het signaal door andere apparatenRegelmatig komt het voor dat andere apparaten zorgen voor verstoringen in het netwerk. Bijvoorbeeld access points uit de omgeving die signalen uitzenden terwijl ze geen onderdeel uitmaken van het netwerk. Of wanneer er extra access points geplaatst worden om het bereik te vergroten en deze elkaar gaan overstemmen. | Mogelijke oplossingen:
|
Configuratie-, hardware- en Firmware-problemenVerouderde firmware of foutieve configuraties kunnen resulteren in trage of onstabiele wifiverbindingen. Access points worden soms niet goed bijgewerkt, wat leidt tot prestatie- en veiligheidsproblemen. Nog uitdagender zijn verouderde apparaten in het netwerk. Oude hardware werkt langzamer en minder efficiënt dan nieuwe apparatuur. Dit kan de productiviteit van je organisatie verlagen en op termijn hogere kosten veroorzaken. | Mogelijke oplossingen:
|
Wifi dekking laten verbeteren
Vaak zien we dat netwerken 5 jaar geleden ontworpen zijn voor de toepassingen van toen, en problemen geven in het nu en de toekomst.
Constateer jij problemen met de wifidekking? Dan is de allereerste stap het in kaart brengen van de omgeving. Het liefst via een nauwkeurige wifimeting waarbij ook de bekabeling en mogelijke obstakels in kaart gebracht worden. Hiervoor is professionele apparatuur aan te raden, zoals de geavanceerde meetapparatuur van Ekahau. Wil je weten hoe het ervoor staat met jouw netwerk? Vraag dan direct een wifi site survey aan of een vrijblijvend adviesgesprek.