LiFi: Razendsnel data verzenden via licht

Wifi als technologie is constant in ontwikkeling. Steeds worden verbeteringen en innovaties doorgevoerd, gebaseerd op de draadloze communicatie standaard 802.11. Om het overzichtelijk te houden, kreeg elke nieuwe standaard een naam. Momenteel is de meest gebruikte standaard wifi 6 (802.11 ax). En terwijl iedereen al kijkt naar wifi 7 (IEEE 802.11be, 2024), is er een hele andere techniek gestandaardiseerd: LiFi.

Wat is LiFi?

LiFi is een afkorting voor “Light Fidelity”. Hierbij wordt infrarood-licht gebruikt voor een razendsnelle data-overdracht tussen zender en ontvanger zonder kabel. LiFi kan dit wel 100x sneller dan wifi. LiFi is gestandaardiseerd in IEEE 802.11bb. Dit betekent dat het voor fabrikanten makkelijker is om met de internettechniek te werken. Al sinds 2019 levert Signify (voormalig Philips lightning) LiFi-systemen om bijvoorbeeld veilige kantoornetwerken te realiseren, gebruikmakend van de kantoorverlichting. Én delen van het Philips stadion. Ook pureLiFi, een bedrijf mede opgericht door de uitvinder van LiFi, heeft producten op de markt gebracht. Met de standaardisatie is de verwachting dat de adoptie van de toepassing en het gebruik toeneemt.

Het verschil tussen LiFi en wifi

Waar wifi werkt met radiosignalen, werkt LiFi met licht. Omdat licht zich veel sneller verplaatst dan radiogolven, wordt de data razendsnel gedeeld. Bij LiFi moeten de zender en ontvanger elkaar, het liefst rechtstreeks, kunnen waarnemen. Het is ook mogelijk via weerkaatsing, maar dan neemt de signaalsterkte wel af. In tegenstelling tot wifi, werkt LiFi niet door muren of andere obstakels heen. Dit kan ook een voordeel zijn, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid van de datatransmissie. Data blijft letterlijk binnen vier muren. De verwachting van LiFi is dan ook dat het vooral toegepast zal worden in specifieke situaties en geen vervanger van wifi zal zijn.

Meer weten?

Wil je meer over nieuwe technologieën of de juiste standaard voor jouw wifivraagstuk? Neem dan contact met ons op via 030 692 4930.