Veilige netwerkverbindingen bij hybride en remote werken

Werken jouw medewerkers zowel op kantoor, onderweg als thuis? Bij een hybride werksituatie is het essentieel om veilige netwerkverbindingen te garanderen. Hoe kun je dit als werkgever faciliteren? En welke rol spelen medewerkers? In dit artikel geven we tips om zo veilig mogelijk hybride te werken.

Gebruik maken van een VPN

Met stip op nummer één staat het advies om medewerkers gebruik te laten maken van een VPN. VPN is een afkorting van Virtual Private Network, een versleutelde en daarmee veilige verbinding tussen het internet en jouw laptop, tablet of smartphone. Een VPN-verbinding verbergt jouw IP-adres en de locatie waardoor dit niet herleidbaar is naar jou of jouw locatie. Een VPN zorgt ook voor versleuteling van de dataoverdracht en beschermt gevoelige informatie tegen ongewenste inzage en toegang.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Wil je gebruik gaan maken van een VPN is het verstandig goed te kijken naar de privacy, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en snelheid van de dienst.

https://optinet.nl/afspraak-wifi-optimalisatie/

 

Veilig werken, thuis en op kantoor

Informeer medewerkers over stappen die zij zelf kunnen zetten om thuis en onderweg te zorgen voor een veilige verbinding. Dit kan zo simpel zijn als een sterk wachtwoord van het wifi thuisnetwerk en het gebruiken van een VPN bij gebruik van openbare wifinetwerken. Stel waar mogelijk een beleid op en help medewerkers de beveiliging van hun netwerkverbinding te verbeteren.

Kleine stappen die jij, en je medewerkers, zelf ook kunnen zetten zijn het gebruiken van sterke wachtwoorden voor alle applicaties en het instellen van Twee-factor Authenticatie (2FA) voor extra beveiliging. Het gebruiken van webcamcovers of het gebruik van een privacy screenprotector voor laptops zijn andere voorbeelden.

Blijf met het hele team in gesprek over recente ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en de gevaren van phishing-aanvallen. Zorg dat medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen voor vragen of support op dit vlak.

Update van apparaten en software

Dit lijkt een open deur. Toch is dit vaak een zwakke plek in de beveiliging van bedrijfsnetwerken. Zorg zo veel mogelijk voor updates van apparaten en software. Deze verantwoordelijkheid hoeft niet bij de medewerkers te liggen. Updates kunnen automatisch uitgevoerd worden. En wanneer je het netwerkbeheer specifiek bij een interne of externe IT Specialist belegt, wordt de monitoring voor je gedaan. 

Zorg als werkgever daarnaast voor up-to-date firewall- en antivirussoftware op alle apparaten. 

Rolgebaseerd toegangsbeheer tot bedrijfsdocumenten

Een andere tip is het gebruikmaken van toegangsbeheer op basis van rollen van medewerkers. Geef medewerkers enkel toegang tot systemen, documenten en mappen waar zij daadwerkelijk mee moeten werken. Beheer de toegang op een centrale plek en controleer regelmatig de actualiteit van de toegangsniveaus.

Continue monitoring van de netwerkverbinding

Om incidenten, storingen en kwaliteitsverlies tijdig te signaleren is het belangrijk om het netwerk doorlopend te (laten) monitoren. Voorkomen is beter dan genezen. En mocht er toch iets mislopen, dan is het binnen no-time weer opgelost of ondervangen.

Wil je meer weten over de beveiliging van bedrijfsnetwerken of de status van jouw huidige netwerk? Neem dan contact op of plan direct een afspraak.