Verbeter je netwerkprestaties door het glasvezel-backbone-netwerk naar 10GbE te upgraden!

 

Hoewel 1 Gigabit verbindingen sinds 2000 de standaard zijn, is dat dankzij alle technische ontwikkelingen tegenwoordig allang niet meer voldoende. De verbinding is, zeker sinds de opkomst van snelle WiFi, werken in de Cloud en Teams of Zoom meetings, niet snel genoeg meer.

Kortom, we gebruiken tegenwoordig steeds grotere bestanden en dat vraagt om een upgrade naar een 10Gbe netwerk.

Welke glasvezelkabel heb je nodig?

De glasvezelkabels zijn letterlijk de backbone van een stevig netwerk. Net als alle andere apparatuur welke zorgt voor een snelle netwerkverbinding, worden ook de kabels zelf steeds verder ontwikkeld. Dit, om de toenemende vraag naar een krachtig, stabiel en snel netwerk te beantwoorden.

Heb je een bestaand netwerk dat matig functioneert of sta je op het punt een nieuw netwerk aan te laten leggen, bijvoorbeeld tijdens de bouw of renovatie van een pand? Lees dan verder.

Tijdlijn glasvezelkabels

 

Verschillende typen glasvezelkabels

Glasvezelkabels zijn te onderscheiden in single mode fiber (SMF) en multimode fiber (MMF). In onderstaande tabel zijn de verschillende type glasvezel en de maximale snelheden aangegeven.

Type vezel Vezel Diameter (μm) Vezelmodus  1 GbE  10 GbE  40 GbE  100 GbE
OM1 62,5 / 125 Multi-mode 275m 33m Niet ondersteund Niet ondersteund
OM2 50/125 Multi-mode 550m 82m Niet ondersteund Niet ondersteund
OM3 50/125 Multi-mode 550m 300m 100m (SR4) 70m (SR4)
OM4 50/125 Multi-mode 550m 400m 150m (SR4) 150m (SR4)
OM5 50/125 Multi-mode 550m 550m 440m (SR4) 150m (SR4)
OS1/2 9/125 Single mode 10 km op 1310nm 10 km op 1310nm 10 km op 1310nm 10 km op 1310nm

De beste glasvezel backbone verbinding

Je begrijpt dat wanneer je optimale snelheden wilt bereiken, de juiste combinaties van hardware en kabels essentieel zijn. Heb je bijvoorbeeld OM1/OM2-vezel en een hoge snelheidstoepassing van 10GbE, dan blijven je prestaties drastisch achter. Een upgrade naar OM3 of OM4-glasvezel is dan nodig voor het de hoge snelheidstoepassing.

Maar met zoveel mogelijkheden en aandachtspunten, hoe weet je dan of jouw glasvezelkabels aan vervanging toe zijn? En of jouw netwerk optimaal presteert en klaar is voor de toekomst?

Up-to-date glasvezelnetwerk

Er zijn een aantal punten waarop je kunt herkennen welke kabels er in jouw bedrijfsnetwerk liggen. Een van de meest opvallende herkenningspunten, is de kleur van de patchkabels in de datakast. Elk type heeft vaak een eigen herkenbare kleur kabel. Oranje voor OM1 en OM2, Aqua/violet voor OM3 en OM4 en felgroen voor OM5.

Een veel betere manier om erachter te komen hoe jouw bedrijfsnetwerk in elkaar zit, is om op zoek te gaan naar originele tekeningen en documenten over het netwerk.

Uiteindelijk zorgt een combinatie van factoren voor de prestaties van een netwerk en is dit alleen met expertise en professionele apparatuur goed in kaart te brengen.

Afbeelding met blauwe letters waar staat 'Afstand X snelheid X connector type'

Glasvezelverbinding laten meten

 

Glasvezelkabels meetapparatuur

Optinet is de specialist in het implementeren van netwerkprestatie-upgrades naar 10GbE Glasvezel Backbone-oplossingen. Zo kun je jouw netwerkconnectiviteit moderniseren voor virtualisatie, WiFi 6, spraak, data, video, IoT en andere IP-toepassingen die veel bandbreedte vereisen.

  • Geen beschikking over de originele documenten waarin de netwerkinfrastructuur in detail beschreven staat?
  • Onzeker of de over de staat en efficiëntie van de glasvezelkabel? Onduidelijke kleur of codering.
  • Twijfel over welk type glasvezel optimaal is voor jouw bedrijfsproces
  • Wil je weten hoe het ervoor staat met jouw glasvezelnetwerk en of dit klaar is voor de toekomst?

Neem dan contact op met Optinet om jouw glasvezelnetwerk te laten meten.