Voordelen van glasvezelnetwerk

Als bedrijf wil je natuurlijk snel internet, zodat jouw medewerkers zonder problemen gewoon hun werk kunnen doen, zeker tijdens de spitsuren. Glasvezel is hiervoor zeer geschikt en biedt verschillende voordelen. Wij zetten de voordelen van een glasvezelnetwerk voor je op een rij.

Wat is glasvezel?

Glasvezel bestaat uit flinterdunne maar toch oersterke glasdraden. Deze draden zijn in staat om data te transporteren met de snelheid van het licht. Deze snelheid komt overeen met snelheden tot 40 Gigabyte per seconde. Dit geldt bij glasvezel zowel voor downloaden als voor uploaden. Glasvezel is daarnaast een zeer betrouwbaar netwerk die, ook over grote afstanden, niet gevoelig is voor verstoringen van buitenaf. Maar wat zijn dan de voordelen van glasvezel?

5 voordelen van een glasvezelnetwerk

  1. Hoge snelheid

Glasvezel biedt veel meer bandbreedte dan bijvoorbeeld koperbekabeling. Aan een kopernetwerk zit een limiet en glasvezel is in staat om veel hogere snelheden te halen. Dit biedt veel mogelijkheden en is aantrekkelijk voor zakelijk gebruik. Het is stabieler en geeft geen problemen wanneer er met grote en zware bestanden wordt gewerkt.

  1. Glasvezel kan veel langere afstanden overbruggen

Glasvezelbekabeling kan afstanden tot ongeveer 60 kilometer overbruggen. Dat is aanzienlijk meer dan sommige andere bekabeling die in staat zijn om afstanden tot ongeveer 100 meter te overbruggen. Daarna wordt de kwaliteit van het signaal al snel minder.

  1. Minder gevoelig voor storingen van buitenaf

Waar (niet afgeschermde) koperbekabeling gevoelig is voor verstoringen is dit met glasvezel niet het geval. Glasvezel kan signalen zonder storing, met een hoge snelheid en over grote afstanden, versturen. Dat zorgt ervoor dat glasvezel ook een betrouwbare verbinding biedt, omdat het niet snel verstoord wordt door activiteit van buitenaf.

  1. Zeer sterk

Normaal is glas erg broos, maar wanneer het gesmolten is en tot hele dunnen draden wordt getrokken, krijg je sterke bekabeling. De buigzaamheid is wel beperkt, maar de treksterktes van glasvezel zijn zeer hoog. Zelfs hoger dan kunstvezel als nylon en polypropeen. Daarnaast zijn glasvezels onbrandbaar en de treksterkte blijft tot ruim 300 graden Celsius behouden. Kortom, glasvezel is onwijs sterk.

  1. Niet af te luisteren

Doordat elektromagnetische velden geen invloed hebben op glasvezel heeft het als groot voordeel dat glasvezel ook niet afgeluisterd kan worden met elektromagnetische middelen. Glasvezelbekabeling is dus veel veiliger en biedt een optimaal beveiligde verbinding.

Meer weten over glasvezel mogelijkheden voor jouw netwerk?

Glasvezel biedt een sterke en snelle verbinding en is ideaal voor zakelijk gebruik. Wil je meer weten over een glasvezelnetwerk? Of de mogelijkheden voor jouw bedrijf bespreken? De specialisten van Optinet staan voor je klaar. Neem contact met ons op.