Wat zijn de meest recente digitale innovaties in de gezondheidszorg?

De gezondheidszorg is een zeer vooruitstrevende markt als het gaat om het implementeren van nieuwe technologieën. Ook op het vlak van connectiviteit, wifi- en netwerkinfrastructuren zijn er talloze innovatieve toepassingen. We nemen je mee in de meest recente ontwikkelingen.

“Healthcare has one of the widest diversity of Wi-Fi end-user devices than any vertical.“ Ekahau whitepaper Wi-Fi in Healthcare

Digitale gezondheidszorg, e-health of telezorg

Digitalisering in de Zorg

Steeds meer zorginstellingen introduceren digitale mogelijkheden om in contact te komen met mede-professionals en patiënten. Van het inzien van dossiers, het maken of verzetten van afspraken of het stellen van niet urgente vragen. Videoconsulten en -conferenties zijn ook hier ook een belangrijk onderdeel. Deze trend heeft een extra vlucht genomen tijdens de pande

mie en is inmiddels volledig geïntegreerd in veel organisaties. Digitale contactmogelijkheden met zorgprofessionals maken de zorg toegankelijker voor mensen met mobiliteitsproblemen of fysieke beperkingen.

Aan de andere kant brengt het digitaliseren binnen de zorg uitdagen met zich mee. Met name op het gebied van privacy en beveiliging van de gegevens. Een betrouwbare technologische infrastructuur is van essentieel belang in elke vorm van digitale communicatie binnen de zorg.

Mobiele gezondheidsapps

Een variatie aan apps biedt gebruikers mogelijkheden om te communiceren met zorgverleners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan apps van fysiotherapeuten met voorbeeldoefeningen en trainingsschema’s. Maar ook apps als Strava, Fitbit en Myfitnesspal gekoppeld aan smartwatches en activity trackers. Er zijn ook medische toepassingen zoals het op afstand monitoren van de bloeddruk, het hartritme of glucosewaarden. Deze toepassingen van apps en wearables vallen onder de term mobiele gezondheidsoplossingen (mHealth).

Dankzij kunstmatige intelligentie kan deze mobiele data gemonitord en geanalyseerd worden en kunnen vroegtijdige waarschuwingen gegeven worden voor mogelijke gezondheidsrisico’s op persoonsniveau. 

Digitalisering  binnen ziekenhuizen

Binnen ziekenhuizen zijn veruit de meeste innovaties zichtbaar voor bezoekers en patiënten. Dit kan zo simpel zijn als het oproepsysteem van verpleegkundigen en gepersonaliseerde interactieve televisie op de kamers. Een andere innovatie op het gebied van gegevensuitwisselende zijn steeds geavanceerdere Elektronische Patiëntendossiers (EPD) die communiceren met andere ziekenhuissystemen zoals laboratoria en apotheken.

Ook binnen ziekenhuizen wordt veelvuldig gebruikgemaakt van Artifical Intelligence. Bijvoorbeeld om te voorspellen welke patiënten een verhoogd risico hebben op complicaties of heropnames. En het analyseren van röntgenfoto’s en MRI’s om de kleinste afwijkingen te herkennen.

Robots en automatisering binnen de gezondheidszorg

Er zijn al voorbeelden van chirurgische robots die chirurgen helpen bij complexe operaties met hoge precisie en minimale invasiviteit. Ook worden robots ingezet voor de distributie van medicijnen en medische voorraden binnen het ziekenhuis, waardoor de efficiëntie en nauwkeurigheid worden verhoogd.

AR en VR toepassingen in de zorg

AR wordt bijvoorbeeld gebruikt door chirurgen in de vorm van brillen met realtime gegevens en visualisaties tijdens een operatie. VR wordt vaak gebruikt voor medische training van zorgpersoneel. In zorginstellingen vinden we VR toepassingen terug in de vorm van toepassingen als virtueel fietsen of interactieve speeltafels voor ouderen.

Internet of Medical Things (IoMT)

Internet of Things speelt een belangrijke en steeds grotere rol binnen de gehele zorgbranche. Steeds meer van origine niet-connected apparaten krijgen toegang tot het datanetwerk. Voorbeelden zijn slimme bedden die automatisch vitale functies meten en rapporteren, en slimme infusiepompen die de medicatietoediening nauwkeurig beheren. Een bijkomend voordeel van steeds meer connected devices is dat het eenvoudig is om apparaten te lokaliseren.

Netwerkverbindingen in de zorg

Digitalisering binnen de zorgsector vraagt om uitgebreidere en complexere netwerkinfrastructuren. Er komen steeds meer verschillende soorten apparaten bij die gebruik maken van het internet. Denk aan zorgrobots en toepassingen als VR, AR en IoMT. Hierdoor is er een constante verandering in de belasting van het netwerk.

Binnen alle sectoren, maar vooral binnen de zorg, is een betrouwbare en stabiele verbinding essentieel. Daarnaast is de beveiliging van de netwerkverbindingen cruciaal. Optinet is specialist op het gebied van IT-oplossingen binnen de zorgbranche. Dit resulteert in langdurige samenwerkingen met onder andere het Erasmus MC

Vanwege onze ervaring binnen de zorgbranche weten wij wat er speelt en wat er nodig is voor een toekomstbestendige netwerkoplossing. Wil je ook gebruikmaken van onze expertise? Neem dan contact op.