Wifinetwerk optimaliseren in 5 stappen

De (digitale) snelweg wordt steeds drukker belast en files zijn geen uitzondering. Des te belangrijker dat alle apparatuur up-to-date is om een snelle en betrouwbare verbinding te garanderen. Maar wat doe je als de wifi het niet (goed) doet en medewerkers hier last van hebben?

Zelf de wifiverbinding verbeteren

Bijna iedereen probeert hetzelfde: steeds meer wifi kastjes (acces points) bijplaatsen en het zendvermogen opschroeven. Het klinkt ook logisch: ‘als de wifi het niet doet, zal ik wel te weinig bereik hebben’. Alleen het tegenovergestelde gebeurt: er ontstaan steeds meer storingen omdat de apparaten elkaar overstemmen. De volgende stap is vaak het verplaatsen van de acces points maar eigenlijk verplaats je daarmee het wifi probleem.

Wat moet je dan wel doen om het wifinetwerk te optimaliseren?

Optinet omschrijft dit in de Wifi Optimalisatie Methode.

 1. De omgeving in kaart brengen
  De eerste stap is het in kaart brengen van de omgeving en de huidige wifi apparatuur. Vergeet daarbij ook de bekabeling, mogelijke obstakels en volumebelasting niet. Ga je binnenkort uitbreiden of verbouwen? Dan verandert de situatie weer.

  (omni)-directionele antenne acces point

 2. Controleren van de aanwezige antennes
  Onderzoek en zorg ervoor dat elk wifi acces point de juiste antenne gebruikt. Veelal worden omni-(directionele) antennes toegepast met een horizontaal georiënteerd bereik, waar eigenlijk een richtantenne (directioneel) beter past.
 3. Wifi signaal verbeteren
  Pas het zendvermogen aan om te zorgen dat er geen storing ontstaat en er voldoende dekking is in de ruimte. Een te hoge of te lage signaalsterkte zorgt voor problemen. Met wifi meetapparatuur is de signaalsterkte inzichtelijk te maken.
 4. Stel een kanalenplan op
  Bekijk welke kanalen worden gebruikt en stel een kanalenplan op om te zorgen dat de verschillende zenders elkaar niet storen.
 5. Check de firmware van de apparatuur
  Inventariseer welke firmware wordt gebruikt door de AP’s en toegepaste apparatuur. Voer waar nodig updates uit. Let op: bekijk altijd eerst de gevolgen van de updates voordat je deze doorvoert.

De juiste wifi apparatuurOptinet wifi optimalisatie methode

Bij bovenstaande wifi optimalisatie methode wordt ervanuit gegaan dat de huidige apparatuur passend is voor de benodigde capaciteit en wat er gevraagd wordt van het netwerk. Én dat de apparaten niet verouderd zijn. Bij een toenemende vraag kan het ook een goede keuze zijn om acces points te vervangen voor nieuwere, snellere en sterkere modellen zodat er uiteindelijk juist mínder kastjes nodig zijn.

Ben je benieuwd of jouw netwerk voldoende dekking biedt of wat nieuwe Wireless Acces Points (WAP’s) en netwerkapparaten kunnen voor jouw LAN netwerk? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek.