2024: het jaar van 5G, IIoT, converged networking en krachtige glasvezelnetwerken

In dit artikel delen we onze vooruitblik op connectiviteit in 2024. Waar kijken wij enthousiast naar uit of juist niet? Welke thema’s worden bij ons belangrijk komend jaar? En welke trend zal weer overwaaien?

Zonder glazenbol doen wij voorspellingen over belangrijke ontwikkelingen binnen onze branche. Op basis van onze ervaring en actuele onderwerpen die (gaan) spelen bij onze opdrachtgevers in diverse branches.

Uitgebreidere inzet van 5G in 2024

We trappen af met een optimistische voorspelling op het gebied van 5G. Het wachten is nog steeds op de veiling van de 3.5GHz frequentieband voor 5G in Nederland. Na een hoop strubbelingen lijkt deze nu alsnog te kunnen gaan plaatsvinden. Gebeurt dit voor de zomer van 2024, dan kan 5G op 3.5GHz op 1 augustus 2024 eindelijk in gebruik genomen worden, schrijft de minister

3.5GHz frequentiebanden zijn, naast de hogere datasnelheden, belangrijk voor 5G vanwege de extreem lage latency. Dat betekent dat er zeer weinig vertraging op het signaal zit. Ter vergelijking: bij 4G is dit enkele tientallen seconden (zo’n 50-200 ms) tegen < 1 milliseconde bij 5G. De lage latency maakt bijna real time reacties mogelijk. De mogelijkheden hiervan zijn eindeloos. Wij verwachten in 2024 dan ook meer te zien van de kansen die 5G op 3.5GHz biedt.

Een van de mogelijkheden van de toenemende capaciteit is het kunnen verbinden van vele apparaten tegelijk. Dat brengt ons ook bij het volgende actuele onderwerp.

Converged networking

Door de snelle adoptie van digitale technologieën moeten bedrijven en organisaties steeds meer IT-apparaten en componenten managen. Een geconsolideerde inrichting van de gehele netwerkinfrastructuur is dé manier om de (kosten)efficiëntie en productiviteit te verbeteren. Met een converged network maak je eigenlijk een geoptimaliseerd pakket van alle elementen van het netwerk inclusief de management software.

Per branche kan een converged network er heel anders uit zien. Bij een kantoorgebouw kun je denken aan printers, PC’s, wifi acces points, beveiligingscamera’s en toegangsbeheer. Bij hospitality aan ‘smart home’ toepassingen in kamers, toegangs- en betaalsystemen. In een ziekenhuis komt hier allerlei apparatuur bij en kun je denken aan specifiekere beveiligingstoepassingen en cloudservices als IPTV.

Meer nadruk op cybersecurity

Over beveiliging gesproken, dit thema is stevig onderhevig aan veranderingen en ontwikkelingen en blijft ook dit jaar actueel. De toenemende afhankelijkheid van connectiviteit zorgt ervoor dat er extra nadruk ligt op het beveiligen van bedrijfsprocessen en -gegevens. Verder zorgen hybride werksituaties voor een aangepaste aanpak bij bedrijven om de digitale veiligheid van het personeel en het bedrijf te kunnen waarborgen.

Krachtigere glasvezelnetwerken en nieuwe technologieën

Om weer terug te gaan naar wat er nodig is om een toekomstbestendige en veilige  netwerkinfrastructuur neer te zetten, komen we uit bij updates binnen databekabeling en glasvezeltechnieken. Om snelheden te kunnen behalen die op korte termijn nodig zijn, moet de netwerkbekabeling voldoende capaciteit hebben. Dit vraagt om een up-to-date netwerkbekabeling infrastructuur met de juiste producten en -technologieën. Wij voorzien een groei in glasvezelnetwerken en updates van bestaande glasvezelnetwerken binnen diverse branches.

Vooruitkijkend naar slimme steden of een toename van digitalisering binnen industriële toepassingen zoals bij Industry 4.0, is dit een voor de hand liggende ontwikkeling en kans in 2024.

Industrial Internet of Things (IIoT)

Wij zien al een toename van gebruik van slimme verbonden objecten en apparaten binnen de industrie, samengevat als Industrial Internet of Things (IIoT). IIoT is een centraal onderdeel van Industry 4.0 (de vierde industriële revolutie).

Binnen de industrie kun je dit zien als het integreren van intelligente digitale technologieën in processen. Industry 4.0 maakt het creëren van slimme fabrieken mogelijk.

Wij verwachten dit jaar diverse praktijkvoorbeelden te kunnen delen van de optimale infrastructuur om deze ontwikkelingen binnen fabrieken te faciliteren.

Getekende afbeelding met een tablet, tractor, flatgebouw, auto, gloeilamp, smartwatch en auto

Meer weten?

Wil je alvast meer weten over een van deze onderwerpen? Neem dan direct contact met ons op.

Tip: Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Volg ons dan op LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief via de footer.