Wifi 6: Upgrade naar wifi 7 nog niet nodig

Wifi 6, officieel bekend als 802.11ax, is een van de nieuwste generaties draadloze netwerkstandaarden die een aanzienlijke verbetering biedt ten opzichte van zijn voorganger, wifi 5. Met de opkomst van steeds meer apparaten die draadloos verbonden zijn, zoals smart home-apparatuur, laptops en smartphones, is de behoefte aan een sneller, efficiënter en stabieler netwerk groter dan ooit. Wifi 6 speelt hierop in door hogere snelheden, betere prestaties in drukke omgevingen, en een verbeterde energie-efficiëntie te bieden. Hoewel wifi 7 al voorzichtig opkomt, is wifi 6 vandaag de dag meer dan voldoende voor de meeste gebruikers. In dit artikel bespreken we de voordelen van wifi 6, de verschillen met wifi 5, en waarom wifi 7 momenteel nog niet noodzakelijk is.

Voordelen wifi 6 voor jouw netwerk

Wifi 6 brengt verschillende technologische verbeteringen met zich mee die vooral merkbaar zijn in drukke omgevingen en situaties met veel apparaten die tegelijkertijd verbonden zijn. Zoals binnen kantoren, stadions, of hotels vol met slimme apparaten. Dit wordt mogelijk gemaakt door nieuwe technologieën zoals MU-MIMO en OFDMA, die zorgen voor betere verdeling van bandbreedte en hogere snelheden. Hogere snelheden in data-overdracht zijn voordelig voor toepassingen als gaming, VR en video conferencing.

Met de nieuwe Target Wake Time (TWT)-functie wordt daarnaast het energieverbruik verlaagd door access points “te vertellen”  wanneer het access point in de slaapstand moet worden gezet en wanneer het de volgende transmissie moet ontvangen.

Wat is het verschil tussen wifi 5 en 6?

De overstap van wifi 5 (802.11ac) naar wifi 6 biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van snelheid, efficiëntie en netwerkcapaciteit. 

Waar wifi 5 snelheden tot 3,5 Gbps aankan, verdubbelt wifi 6 dit naar 9,6 Gbps. Dit komt door efficiëntere dataverwerking en beter gebruik van beschikbare frequenties. Deze snelheden worden in de praktijk niet altijd behaald. Hiervoor is de juiste apparatuur nodig. Het verschil is wel direct merkbaar in de gebruikerservaring wanneer er meerdere apparaten tegelijk gebruik maken van het netwerk.

Daarnaast introduceerde wifi 5 Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO), maar deze was beperkt tot downloads. Wifi 6 verbetert dit door zowel uploads als downloads te ondersteunen, wat betekent dat meerdere apparaten tegelijkertijd gegevens kunnen verzenden en ontvangen zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.

Goed om te weten is dat wifi 6 achterwaarts compatibel is met wifi 5-apparaten, je kunt dus geleidelijk upgraden zonder direct al je apparatuur te vervangen.

Tabel evolutie wifi-standaarden:

wifi evolutie tabel wifi 4 - wifi 7

Waarom wifi 7 nog niet nodig is

Vanuit Optinet adviseren we momenteel een overstap naar wifi 6. Met een goed ingerichte netwerkinfrastructuur op basis van wifi 6, ben je verzekerd van een duurzame en toekomstbestendige netwerkoplossing. Waarom dan niet gelijk overstappen naar wifi 7

De kosten wegen nog niet op tegen de baten. De meeste apparaten die momenteel op de markt zijn, ondersteunen alleen wifi 6. En denk ook aan de huidige bekabeling in het netwerk. Je zal allerlei nieuwe apparatuur moeten aanschaffen, terwijl wifi 6 voor de meeste toepassingen voorlopig zeker ruim voldoende voordeel biedt. Wifi 6 introduceert al veel van de functies die je in de komende jaren nodig zult hebben, zoals lagere latency, hogere efficiëntie en ondersteuning voor meerdere apparaten tegelijk. Wifi 7 voegt hier vooral extra snelheid aan toe, maar voor de gemiddelde gebruiker is dit op korte termijn niet relevant.

Conclusie: Hoewel wifi 7 de toekomstige standaard zal zijn, is de overgang van wifi 5 naar wifi voor de meeste gebruikers een meer logische en kostenefficiënte stap. Het upgraden naar wifi 6 biedt al tal van voordelen en zorgt ervoor dat je netwerk klaar is voor de komende jaren.

Wil je toch alvast graag meer weten over de huidige mogelijkheden van wifi 7 of advies over de beste opties voor jouw netwerk? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.