Converged networking voor hotels

Als er één branche is waar converged networking al veelvuldig toegepast wordt, is het de hospitality branche wel. Niet gek dus dat dit een branche is waar wij als Optinet zeer actief zijn. Van hotels tot studentenhuisvesting en alles daartussenin. In dit artikel gaan we specifiek in op converged networking in hotels. Wat is een Converged Network? Wat zijn de voordelen? En wat is ervoor nodig?

Wat is een Converged Network

Met een Converged Network maak je eigenlijk een geoptimaliseerd geheel van alle elementen binnen je netwerk. Dit houdt in dat zowel de IT hardware, systeemsoftware en management componenten als één team nauw samenwerken. Een Converged network is ook bekend onder de naam Combined network system (CNS), Integrated network system (INS) of gewoon zakelijke netwerkinfrastructuur.

Voorbeelden van traditionele IT-apparaten zijn computers/laptops, printers en vaste telefoons. Veel van deze apparaten maken gebruik van het Internet Protocol (IP) netwerk, waardoor ze vaak IP-apparaten worden genoemd.

Deze apparaten maken onder andere gebruik van het datanetwerk door kabels en netwerkswitches. Naast het verzenden van data, kan de switch de apparaten ook van stroom voorzien. De meest gebruikelijke manier om dit te doen is via Power over Ethernet (PoE)

Voorbeelden van apparaten die van origine geen IP-apparaten zijn en gebruik maken van PoE zijn: (camera)beveiligingssystemen, klokken, intercoms. En in het geval van hotels ook kassasystemen, slimme sloten, tv’s en diverse toepassingen van IoT mogelijkheden als klimaatregeling of een persoonlijke verlichtingsvoorkeur in je hotelkamer.

Één hotelnetwerk voor alle IP-apparaten

Technisch gezien kan elke service in een hotel een eigen netwerk hebben. In de praktijk zien we dit ook regelmatig. Een “oorzaak” is vaak te vinden in de omvang van de projecten en het werken met verschillende leveranciers die elk steeds meer datanetwerk gerelateerde toepassingen gebruiken. Wat we regelmatig nog tegenkomen zijn meerdere netwerken waarvan een voor beveiligingscamera’s en slimme sloten, een netwerk vanuit de energieleverancier, een netwerk voor de kassasystemen en pinapparaten en nóg een netwerk voor Smart room apparaten zoals een slimme minibar of koffieapparaat.
Al deze verschillende netwerken zijn niet efficiënt en kunnen elkaar ook verstoren. Dit is meestal niet bewust zo ontworpen, maar wel zeer onhandig.

Door bijvoorbeeld een Power over Ethernet (PoE)-switch te leveren, kunnen hotels stroom en data leveren met dezelfde kabel. Het kan de kosten verlagen en maakt de levering van meerdere applicaties mogelijk zonder dat elke leverancier-specifieke installatie afzonderlijk hoeft te worden beheerd.

Converged network voor hotels

Het ontwerpen en beheren van de IT toepassingen binnen één netwerk biedt gemak en flexibiliteit. Dit is eenvoudigweg niet mogelijk met afzonderlijke infrastructuren. Hotels hebben niet langer verschillende netwerken nodig voor verschillende diensten. 

Specifiek voor de Hospitality sector kan een geconvergeerd netwerk het volgende omvatten:

  • VoIP: Voice over IP, de levering van spraak en multimedia via Internet Protocol (IP)-netwerken
  • HSIA: snelle internettoegang
  • Entertainment: digitaal entertainment in de hotelkamer, denk aan eigen streaming content
  • PMS: Property Management Systeem-software
  • IPTV: televisie geleverd via internetprotocol
  • Mobiele POS: verkoopdiensten voor mobiele apparaten
  • Toegangstechnologie voor gasten en personeel
  • Administratieve netwerk voor BoH
  • Smart building technologieën

De integratie van al deze technologieën vergroot zeker de complexiteit van het WiFi-netwerk, maar als het op de juiste manier wordt gedaan, met een goed doordacht ontwerp en implementatie, kan dit leiden tot aanzienlijke operationele efficiëntie. Daarnaast zorgt het ook voor minder communicatielijnen en een beter overzicht bij het dagelijks beheren van het netwerk na de installatie.

Hotelnetwerk (laten) optimaliseren

Heb je het idee dat jouw hotelnetwerk efficiënter ingericht kan worden of wil je juist uitzoeken of alles optimaal is ingericht? Maak dan vrijblijvend een optimalisatie afspraak.

Met onze ervaring met netwerkinfrastructuren in hotels in binnen- en buitenland, weten we wat wel en niet kan tijdens een ontwerp en installatie. Ook begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om gasten zo min mogelijk te belasten met werkzaamheden aan het netwerk.Onze ervaren specialisten en dedicated projectmanagers zorgen ervoor dat werkzaamheden binnen de kaders van de opdracht succesvol worden afgerond. Vraag naar de mogelijkheden.

Coverged_network