Netwerkinfrastructuur stadhuiscomplex Zoetermeer

De complete netwerkinfrastructuur in het Stadhuiscomplex in Zoetermeer, wat volledig is gerenoveerd, is in opdracht van installateur Linthorst Techniek en in nauwe samenwerking met de gemeente ontworpen, geleverd en gemonteerd door Optinet, specialist in glasvezel, draadloze en UTP netwerkverbindingen voor kantoor- en industriële omgevingen. “In totaal realiseren we drieduizend Cat6A-aansluitpunten, waarmee datasnelheden tot 10.000 Mbit/s gehaald kunnen worden”, vertelt Martin Meijer, Commercieel Directeur bij Optinet. “Daarnaast verzorgen we de complete wifi-infrastructuur, inclusief de draadloze accesspoints. In de netwerkinfrastructuur zijn meerdere SER-ruimtes opgenomen, evenals twee redundante MER-ruimtes die middels glasvezelverbindingen zijn gekoppeld. Het project is inmiddels succesvol opgeleverd en de Gemeente Zoetermeer heeft ondertussen uit handen van Optinet het 25-jarig CommScope garantie certificaat mogen ontvangen.”

Uitdagend project

Uitdaging in dit project betrof met name de bijzondere BriefBuilder aanbestedingsvorm, waarbij op basis van sec de wensen van de opdrachtgever een plan en (uitvoerings)ontwerp gemaakt moesten worden, die tijdens de uitvoering periodiek wordt getoetst. “In nauwe samenwerking met IT partner Linthorst Techniek hebben wij de uitwerking van de netwerkinfrastructuur verzorgd, inclusief het acceptatievoorstel”, vertelt Martin Meijer. “Om te bepalen waar wifi-, GSM- en C2000-steunpunten moesten komen, hebben we diverse metingen uitgevoerd, waarmee we een optimale dekking in het pand garanderen.”

Samenwerking met Linthorst Techniek

Linthorst Techniek en Optinet werken regelmatig samen, op initiatief van beide partijen. Recent hebben de bedrijven o.a. de projecten van Thales Nederland in Hengelo en diverse Friesland Campina locaties in Nederland succesvol opgeleverd.