Optimalisatie Wifi-dekking in magazijn omgevingen

Samen met onze internationale partner ITM Communications uit het Verenigd Koninkrijk hebben we voor Zebra Technologies een groot wifi probleem in hun magazijn opgelost. Door gebruik te maken van de Wifi Optimalisatie Methode zijn we in 5 stappen naar een optimaal werkend netwerk gegaan en hebben we de frustraties weggenomen.

Dekkingsproblemen in magazijn identificeren

Zebra Technologies is een internationale producent op het gebied van magazijnmanagement systemen en producten. In hun eigen magazijn ervaarden zij problemen met de dekking van het netwerk, vooral laag bij de grond.

De eerste stap van de Wifi Optimalisatie Methode is het in kaart brengen van de omgeving en aanwezige apparatuur. Hierbij is ook rekening gehouden met randapparatuur zoals handscanners en tablets en met de hoogte van stellingen. Met de uitkomsten van de site survey op locatie wordt het netwerk stap voor stap geoptimaliseerd. 

 

(omni)-directionele antenne acces point

Van omni-antennes naar richtantennes

In het magazijn staan 12 meter hoge stellingen en men maakt hier gebruik van omni-(directionele) antennes. Echter, signaalverspreiding geeft ongewenste resultaten vanaf 7 meter en hoger. De oplossing hiervoor is het gebruik van richtantennes (directionele antennes). Met richtantennes kunnen signalen worden verzonden naar waar we ze willen in plaats van zich overal te verspreiden en andere AP’s te laten reageren door het vermogensniveau te verlagen.

Verwijderen van Rogue Access points

Op twee verdiepingen werden zogenaamde ‘Rogue Access points’ geïdentificeerd. Dit zijn AP’s die signalen uitzenden, maar geen deel uitmaken van het wifinetwerk. Dit lijkt niet zo belangrijk, maar ook dit kan van invloed kan zijn op de dekking. Aangezien deze AP’s niet door de controller worden beheerd, kan het huidige wifi-netwerk alleen reageren op wat deze AP’s doen en dit leidt tot verstoringen. Wij adviseren dan ook om deze AP’s zoveel mogelijk te verwijderen.

Het juiste vermogensniveau

Elke locatie vraagt om andere instellingen van access points. Zo kunnen kantooromgevingen met een hoge dichtheid van gebruikers lagere energie instellingen vragen om meer AP’s binnen te halen, zodat meer wifi-apparatuur van de gebruikers snelle verbindingen aankunnen.

Terwijl een magazijnomgeving misschien om een hoger uitgangsvermogen vraagt om te kunnen omgaan met scanners die minder gevoelig zijn voor radiosignalen. Dit is hier op de controller geconfigureerd door verschillende AP-groepen en zones te maken.

We hebben daarom het vermogensniveau aangepast aan het gebruiksscenario van het gebied.

Zebra magazijn wifi optimalisatie toegepast_optinet

Optimaliseren van de 2,4 GHz-band

We constateerden dat sommige AP’s een zeer laag uitzendvermogen op de 2,4 GHz-band hadden. Na analyse bleek dat sommige AP’s in een indirecte gezichtslijn zijn van dichtbijgelegen AP’s. De controller gebruikt een algoritme om de energie instellingen uit te balanceren, zodat Co-Channel Interference (CCI) of Adjacent Channel Interference tot een minimum wordt teruggebracht. Aangezien de controller de locatie van AP’s niet kent, leidde dit tot onlogische keuzes van een AP om zijn energie instellingen te verlagen. We hebben de 2,4 GHz radio’s uitgeschakeld die de kanaalindeling van de 2,4 GHz-band verspreiden. Dit gaf de omringende AP’s meer ruimte om de energie instellingen aan te passen en verkregen we een algehele prestatie verbeteringen.

 

“Zelf dachten we nooit aan deze oplossing. Er waren wat AP’s bijgeplaatst en dit werkte inderdaad averechts. Met deze methode zijn we stapsgewijs achter de oorzaak gekomen en is het probleem nu eindelijk verholpen.”  ICT Operations Manager

 

Advies optimalisatie wifinetwerk

Optinet wifi optimalisatie methode

Los van de genoemde verbeterpunten hebben we de volgende adviezen meegegeven voor behoud van de kwaliteit van het netwerk.

  • Maak AP-zones zodat verschillende vermogens instellingsprofielen kunnen worden gebruikt.
  • Optimaliseer het netwerk voor 5 GHz, op basis van metingen en kleine wijzigingen (locatie of manier van montage).
  • Verwijder AP’s die niet meer in gebruik zijn of die overblijven na een bouw wijziging.
  • Documenteer wijzigingen en keuzes om in toekomstige gevallen te gebruiken of om vereisten bij te werken.
  • Voer een regelmatige (jaarlijkse) Health check op het wifi-netwerk.
  • Monitor de wifi controller.

 

Afspraak wifi optimalisatie methode

De wifi optimalisatie methode is een bewezen methode voor een goed werkend wifi-netwerk binnen een productie- en magazijnomgeving. Ben je benieuwd hoe de Wifi Optimalisatie Methode jullie kan helpen? Plan dan een adviesgesprek met ons in.