Waarom jij altijd een gecertificeerd netwerk wil hebben!

De basis van iedere netwerkverbinding is de backbone, oftewel de databekabeling. Dit kan zowel koper- als glasvezelbekabeling zijn. Je kunt je voorstellen dat elke kleine of grote verstoring grote impact kan hebben op de prestaties van het netwerk. Hoe zorg je er dan voor dat de kans hierop zo klein mogelijk is? Het certificeren van een netwerk is hiervoor een hele goede oplossing.

Wat betekent een gecertificeerd netwerk?

Met een gecertificeerd netwerk creëer je extra zekerheid rondom de snelheid en stabiliteit van de netwerkverbinding voor jouw bedrijf. Je bent verzekerd van een bekabelde netwerkinfrastructuur die aan de Europese (ISO-IEC 11801) als de Amerikaanse (TIA-568) normen voldoet. Je ontvangt niet alleen een certificaat, nog veel belangrijker, je weet dat het goed zit met het netwerk.

Voordelen certificeren netwerkbekabeling

Het grootste voordeel van het laten certificeren van een netwerk is de betrouwbaarheid en de garantie dat het aangelegde netwerk aan de internationale eisen voldoet die voor bekabelde netwerken van toepassing zijn. Het netwerk wordt ontworpen, aangelegd en op kwaliteit gecontroleerd, zodat het dataverkeer zonder problemen verloopt.

Hoe werkt het certificeren van een netwerk?

Het certificeren gebeurt door het verrichten van metingen van iedere verbinding met een gekalibreerde netwerktester van Fluke. Vervolgens worden de meetuitslagen met de fabrikant gedeeld. De fabrikant geeft vervolgens een garantiecertificaat uit voor het bekabelde netwerk. Wil je weten of jouw netwerk gecertificeerd is? Ga dan op zoek naar het meetrapport en het garantiecertificaat.

Waarom Optinet ervoor kiest om netwerken te certificeren

Optinet staat voor kwaliteit en zegt dit niet alleen maar toont dit ook aan. Dit doen we door elke verbinding die we aanleggen op de kwaliteitseisen gesteld door internationale standaarden en fabrikanten te meten. Met deze meting vragen we bij de fabrikant een certificaat aan voor de garantie op je aangelegde netwerk.

Is een niet gecertificeerd netwerk dan altijd onbetrouwbaar? Niet per se. Vaak komen problemen pas naar voren op het moment dat er verstoringen zijn in cruciale bedrijfsprocessen. Of zodra de belasting op het bedrijfsnetwerk toeneemt. Bijvoorbeeld door de start van nieuwe collega’s of een toename van het aantal apparaten dat gebruikmaakt van hetzelfde netwerk. Eigenlijk geeft het in alle gevallen druk op het IT-team of zorgt het voor frustratie en in-efficiëntie.

Sven Schiphorst, netwerkspecialist en eigenaar van Optinet: “Elke klant zou voor een gecertificeerd netwerk moeten gaan om er zeker van te zijn dat het aangeschafte netwerk ook daadwerkelijk voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen en kan de klant vertrouwen op een goede verbinding.”

Databekabeling laten aanleggen of certificeren

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een betrouwbaar en stabiel netwerk voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.